Home

Nieuws 1486 x bekeken 7 reactieslaatste update:23 aug 2012

Duurzame kieswijzer: PvdD meest duurzaam, PVV minst

Amsterdam – De Partij voor de Dieren, Christenunie en Groenlinks scoren met hun verkiezingsprogramma’s het hoogst op het gebied van duurzaamheid.

Twaalf milieu- en ontwikkelingsorganisaties hebben de politieke partijen gerangschikt op duurzaamheid. Hiervoor konden de partijen reageren op stellingen over duurzame energie, vermindering van CO2-uitstoot en het ontmoedigen van vleesconsumptie door belastingen.

PVV is volgens de makers van de kieswijzer het minst duurzaam, gevolgd voor VVD en Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) van Hero Brinkman.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  ik denk dat er toch foute normen gebruikt worden, als duurzaam betekend dat kostbare landbouwgrond voor eeuwig verknald word dan kan ik mij daarin niet vinden, en dat is toch wat de linkse partijen willen en gedaan hebben de afgelopen jaren

 • zanden

  Pardon @schoenmakers1, kostbare landbouwgrond voor eeuwig verknald. Door wie?
  Eerst creeren we met steun vanuit Brussel een gigamestoverschot om vervolgens landbouwgrond te betelen met mais, niet voor voedsel, maar voor de mestvergister. Drijfmest vergist namelijk niet en mais juist heel goed. Eigenlijk zou je hem maisvergister moeten noemen. En dan wordt het resultaat van de hiermee verre van duurzaam tot stand gekomen energie ook nog eens 'verkocht' als groene energie. Ik krijg meer en meer de indruk dat de agrarische sector een geheel eigen invulling geeft aan het woord 'duurzaam', gespeend van elke werkelijkheidszin. Nederland is intussen de tweede importeur van veevoer, waarvoor kleine boeren in Brazilie voor een habbekrats van hun land worden verdreven en regenwoudbossen worden gekapt. Die landbouwgrond overzee zou eigenlijk onze mest moeten krijgen, zodat de grond daar niet uitgeput raakt wat weer tot nieuwe boskap leidt. Dus wie verknalt hier eigenlijk kostbare landbouwgrond? Het zijn juist niet die linkse partijen, maar alle partijen over rechts die maar blijven doorgaan op een uiteindelijk gewoon doodlopende landbouwweg van méér en méér en méér. We moeten naar minder, maar van betere kwaliteit. Geen mestoverschotten meer, geen mais meer voor de vergisters, geen boskap meer van overzee voor ons veevoer enz enz.

 • jan10

  Zanden snapt het echt niet.
  We zijn inderdaad een inporteur van veevoer, nou en??
  Je moet ook eens kijken naar wat we exporteren wat door dat veevoer gegroeid is aan vlees en zuivel, en dit gaat naar landen die dit onvldoende zelf kunnen maken.
  De PvdD wil het liefste zien dat we allemaal biologisch gaan telen en heeft niet in de gaten dat je dan dubbelzoveel land nodig heeft voor de zelfde productie.
  Hoezo duurzaam???
  En die vergisters??? De meesten draaien met verlies of net kiet en zoveel van die dingen zijn er nou ook weer niet.

 • B bob

  Zanden begrijpt het echt niet dat we Chemische GGO roofbouw laten plegen in zuid Amerika om hier een enorme mesthoop te kunnen creeeren. Vervolgens gaat 80% van wat de NL boer produceert naar de export en vervolgens koppen we weer ergens in Egypte of Israel onze eigen stokboontjes met zware bestrijdingmiddelen omdat we onze akkers met de mest hebben verpest. Echt dom zou het zijn als je de Akker in eigen land gebruikt om voeding voor de lokale bevolking gaat telen en daardoor een fatsoenlijk beleid voert. Fatsoenlijk is namelijk niet echt winstgevend en je hebt minder zorgen in de Toekomst!

 • schoenmakers1

  ik bedoel met goede landbouwgrond voor eeuwig verknald, grond waar door natuurbestemming de zwarte teeltaarde eraf gehaald word

 • jan10

  B bob: Mischien halen wij onze stokboontjes daar omdat onze arbeid daarvoor te duur geworden is en we kunnen nu eenmaal niet alles zelf telen en dat geld ook voor landen die wij van vlees, zuivel, bloemen ,groenten, aard., uien. boomen planten,etc.etc. voorzien.
  En ik weet geen grond die verpest is met mest ,hooguit vruchtbaar gemaakt (Brabant en andere zandgebieden die van oorsprong arm zijn geweest)

 • anton1937

  De PvvD en de PVV zijn het 'minst duurzaam'en verdwijnen vanzelf van het politieke toneel.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.