Home

Nieuws 1338 x bekeken

Doorbraak in productie verantwoorde soja in China

Utrecht - Chinese sojabedrijven gaan samen met ontwikkelingsorganisatie Solidaridad werken aan de eerste verantwoord geproduceerde soja in China. Dit is een doorbraak omdat duurzaamheid weinig belangstelling had van de Chinese sojasector.

Twee grote boerenbedrijven, de Sinograin North en de Nenjiang Farm gaan de komende jaren voldoen aan de internationale standaard voor verantwoorde soja, die is vastgesteld door het internationale platform RTRS. Hierin werken sojaproducenten, handelaren en maatschappelijke organisaties samen aan de teelt van verantwoorde soja.

Het project start met de twee grote soja producerende bedrijven die in totaal een gebied van 50.000 hectare bezitten en waar drieduizend mensen werken. De bedrijven en boeren worden geschoold om op efficiënte wijze om te gaan met hun grond, minder kosten te maken en het milieu te sparen.

De volgende stap is dat ook kleine boeren gaan voldoen aan de internationale standaard en een hogere productie realiseren op verantwoorde wijze. Er zijn in totaal 28.000 boeren betrokken bij het project, die gemiddeld 0,4 hectare land bezitten.

Programmamanager soja Gert van der Bijl van Solidaridad licht het belang van de samenwerking toe. "Het is cruciaal voor de toekomst van verantwoorde soja dat we ook in China aanwezig zijn om zo de voordelen van deze manier van werken te laten zien aan de industrie, de overheid, de bedrijven en de boeren."

De ondersteuning richt zich op twee uitdagingen in de Chinese regio Nenjiang.  Ten eerste op het terugdringen van armoede van boeren, wiens inkomen vaak minder dan 150 euro per jaar is. Ten tweede op het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen die de kwaliteit van de oogst aantasten en de grond vervuilen.

Er wordt steeds meer soja geproduceerd. Vooral om de almaar groeiende veestapel te voederen. China is de grootste consument en importeur van soja in de wereld en de vierde producent.

 

 

Of registreer je om te kunnen reageren.