Home

Nieuws 1371 x bekeken

Daling voedingsproductie door hoge grondstofprijzen

Amsterdam - Het Economisch Bureau van ING verwacht dat de productie van de voedingsindustrie in 2012 met 1,5 procent zal dalen.

Dat laat ING weten in zijn kwartaalbericht over de voedingsmiddelenindustrie. De belangrijkste oorzaken voor de productiedaling zijn de hoge prijzen voor grondstoffen en de beperkte mogelijkheden om deze stijgende prijzen door te berekenen aan de klant.

De hogere grondstofprijzen komen vooral door de stijging van de suikerprijs als gevolg van een slechte suikeroogst in Brazilië. Ook de prijzen van mais, soja en tarwe zijn door slechte oogsten in met name de Verenigde Staten behoorlijk gestegen. Dit werkt door in de productieketens voor graan- en vleesproducten.

Door de economische crisis is het Nederlandse consumentenvertrouwen gedaald. Dit leidt tot een daling van het volume van voedselaankopen, omdat consumenten minder uitgeven of overstappen op goedkopere producten. Deze binnenlandse daling van consumptievolume wordt deels gecompenseerd door hogere prijzen. De prijzen zijn in 2012 gemiddeld met 4 procent gestegen. De prijs van de afzet in het buitenland steeg met 1,3 procent aanzienlijk minder.

De export van voedingsmiddelen naar Azië zet in 2012 door, meldt ING. In 2011 steeg de Nederlandse export van voedingsproducten naar Azië met 27 procent. De handel naar Oost-Europa, die in 2011 ook toenam, lijkt in 2012 te stabiel te blijven. De uitvoer naar Spanje en Griekenland daalde in 2011 met 4 procent, deze daling lijkt door te zetten. Door financiële onzekerheid is de vraag van consumenten naar Nederlandse groente, fruit en zuivel afgenomen.

"Als de economie weer in wat rustiger vaarwater komt en het consumentenvertrouwen in Nederland en de Eurozone herstelt, dan zit er voor 2013 misschien weer een beperkte productiegroei van 0,8 procent in voor de voedingsindustrie", verwacht ING. "Schommeling van grondstofprijzen blijft daarbij iets om rekening mee te houden. Producenten doen er goed aan om strategische keuzes te maken, door bijvoorbeeld termijncontracten in te kopen, via schaalvergroting betere in- of verkoopvoorwaarden te bedingen of te streven naar een breder assortiment grondstoffen", adviseert de bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.