Home

Nieuws 213 x bekeken

DSM Nutrition winstmaker chemiereus

Heerlen - De voedingsdivisie van DSM heeft het tweede kwartaal een omzet geboekt van 899 miljoen euro, 7 procent meer dan een jaar geleden. Het bedrijf profiteert van een sterke vraag naar premixen en vitamines wereldwijd, maar 5 procentpunt van de groei kan ook worden toegeschreven aan wisselkoerswijzigingen.

De winst voor rente, belasting en afschrijvingen steeg 1 procent tot 195 miljoen euro, waarmee het de bulk vormt van de totale concernwinst van 290 miljoen euro, die verder is opgebouwd uit kleinere winsten voor de divisies die materialen en medicijnen maken. Naast premixen en vitamines maakt DSM Nutrition voedingsingrediënten. De nettowinst komt 90 procent lager dan vorig jaar uit op 41 miljoen euro. De winst viel vooral tegen door matige verkopen van caprolactam, een grondstof van nylon.

Topman Feike Sijbesma spreekt van onzekere marktomstandigheden en zet een groot besparingsprogramma in waarbij duizend banen verloren gaan. Structureel moet de operatie de winstgevendheid rond 2014 met 150 miljoen euro verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.