Home

Nieuws 172 x bekeken

CF Industries wil belang kunstmestbedrijf Viterra

Deerfield – CF Industries heeft met Glencore een overeenkomst gesloten voor het overnemen van het Viterra-belang van 34 procent in Canadian Fertilizers Limited (CFL). Het bedrijf uit Illinois betaalt 915 miljoen Canadese dollars (746 miljoen euro). De deal is afhankelijk van de overname van Viterra door Glencore, waarvoor Canadese toezichthouders nog toestemming moeten geven.

Eerder zou Glencore het Viterra-belang in CFL verkopen aan het Canadese Agrium, dat onder meer allerlei agrarische productiemiddelen verkoopt in winkels. Deze deal stuitte echter op verzet van boerenorganisaties die bij het ontstaan van een nog grotere kunstmestcombinatie vrezen voor hoge prijzen door machtsmisbruik. De deal levert de stikstofdivisie van CF Industries jaarlijks toegang tot 425.000 ton ammoniak en 275.000 ton ureum productiecapaciteit op in een regio waar aardgas relatief voordelig is.

Glencore, een Zwitsers grondstoffenhandelshuis, maakte eerder afspraken met Richardson en Agrium over de doorverkoop van onder meer graanfaciliteiten en retailactiviteiten van Viterra. Glencore behoort niet tot de traditionele grote vier van graanhandelsbedrijven, te weten ADM, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus. Door de overname van Viterra voor 6,1 miljard Canadese dollar (5 miljard euro) verwerft het bedrijf wel een positie in de top.

Of registreer je om te kunnen reageren.