Home

Nieuws 584 x bekeken

Bureau bijwerkingen: minder meldingen na Q-koortsvaccinatie

Utrecht - Het bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCBG) heeft in 2012 tot nu toe drie meldingen ontvangnen van vermoedelijke bijwerkingen bij de vaccinatie van schapen en geiten tegen Q-koorts.

Dat is een daling ten opzichte van vorig jaar. Het bureau sluit niet uit dat het aantal meldingen van bijwerkingen de komende tijd toenemt.

Vorige week meldden LTO Geitenhouderij en dierenartsenorganisatie KNMvD dat de bijwerkingen na vaccinatie tegen Q-koorts lijken  toe te nemen, vooral bij oudere dieren die al meermaals gevaccineerd zijn en duurmelkgeiten.

De meldingen die het Bureau bijwerkingen diergeneesmiddelen heeft ontvangen zijn afkomstig van twee geiten- en een schapenbedrijf. Na vaccinatie tegen Q-koorts hadden de dieren verminderde eetlust met als gevolg een daling van de melkproductie. Ook is er zwelling op de injectieplaats gemeld. Bij het bureau is er van toename van verschijnselen bij meermaals vaccineren niets bekend.

Zodra het aCBG een melding over bijwerkingen ontvangt, worden deze in een Europese databank gezet. Het aCBG en de EMA (European Medicines Agency)  monitoren voortdurend op bijwerkingen van diergeneesmiddelen en evalueren regelmatig de baten en risicobalans. Indien nodig wordt er door de Nederlandse of Europese autoriteiten ingegrepen. "De EMA is verantwoordelijk voor de verdere afhandeling van de meldingen van dit product"", aldus aCBG.

Q-koortsspecialist Hendrik-Jan Roest van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) zegt dat bij het constateren van bijwerkingen na vaccinatie ook het gevoel vaak een rol speelt. “Het is heel lastig om het objectief te maken. Maar ik zou adviseren om alle bijwerkingen te melden.

Roest zegt dat het in theorie mogelijk is dat de bijwerkingen heviger worden. “Het immuunsysteem is al eerder geprikkeld. Het lichaam zal bij nieuwe vaccinatie met hetzelfde middel sneller actief worden. Bij vaccinatie van mensen tegen Q-koorts is er niet voor niets een uitgebreid onderzoek of de mensen al eens Q-koorts hebben gehad. Mensen die eerder besmet zijn geweest mogen niet worden gevaccineerd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.