Home

Nieuws 2680 x bekeken 4 reacties

‘Schandalige actie’ Thieme lokt boze reacties veehouders uit

Den Haag – Een protesttoer van Marianne Thieme gisteren langs grote veehouderijbedrijven heeft geleid tot boze reacties van boeren en Tweede Kamerleden.

Met de actie wilde de voorvrouw van de Partij voor de Dieren (PvdD) duidelijk maken dat burgers 'letterlijk en figuurlijk ziek zijn van megastallen'.

De toer van Thieme en kandidaat-Kamerlid Harry Voss voerde langs vier bedrijven met uitbreidingsplannen in Gelderland en Overijssel. Hoewel de actie maandagavond met een persbericht was aangekondigd, had de partij de betrokken boeren niet persoonlijk op de hoogte gesteld. Zij moesten het nieuws uit de krant, of van de politie vernemen.

“Ik vind het te gek voor woorden”, zegt varkenshouder Corrie Voesten uit Nijensleek, één van de vier bezochte boeren. “Wij houden ons netjes aan alle regelgeving; als Thieme daar iets aan wil doen, moet zij in Den Haag zijn.” Volgens Voesten zijn grote stallen vaak beter voor dier en milieu, maar wil de PvdD dat liever niet horen. “Dit soort bedrijfsuitbreidingen zijn in het belang van de dieren, die mag je niet tegenhouden.”

Ook pluimveehouder Frans uit het Broek was niet blij met de komst van Thieme. “Wij leven in een vrij land en iedereen mag doen wat hij wil, maar wel op een eerlijke manier”, zegt hij. “Onlangs hadden wij hier een open dag, toen heb ik niemand van die partij gezien. Bovendien kreeg ik de indruk dat zij niet zo goed van de hoed en de rand weet.”

Veel Tweede Kamerleden reageerden gisteren eveneens met afkeuring op de campagne-activiteit van Thieme. Zo sprak VVD’er Janneke Snijder over een typische PvdD-actie, waarbij agrarische bedrijven ongevraagd worden lastiggevallen. Volgens Elbert Dijkgraaf (SGP) is de partij ‘verkeerd bezig’, omdat de kwestie megastallen een inhoudelijk debat verdient in plaats van emotiepolitiek. Kandidaat-Kamerlid Jaco Geurts (CDA) spreekt van een ‘schandalige actie’.

Laatste reacties

 • veehouderij.dejong1

  Ik wens de betreffende varkenshouders veel succes.

  Ik ben echter bang dat er weinig ruimte is voor de mening van de varkenshouders in kwestie.

  Dit past mevrouw Thieme slecht, zeker in verkiezingstijd.

 • joannes

  Zij doet het niet voor de varkenshouders maar voor de gratis rapportage die ze ermee krijgt voor het thema ¨megastallen¨. Het is altijd winnen voor haar en nog meer wanneer de betrokken boeren in verzet gaan. Zij is als enige instaat een partijpolitiek concreet te maken en snoept daarmee heel veel aandacht van kiezers en media. Laten we hopen dat ze behalve het ¨megastallen¨ niet teveel negtieve zaken of ideeën belicht.

 • @meelmuisje

  Partij voor de Dieren??? Heeft u mevrouw Thieme wel eens aktie zien houden voor het verbeteren van de, vooral in de vakanties bom-volle dierenasiels en wat doet ze voor alle katten die nog nooit buiten zijn geweest, alle vogels in te kleine kooitjes, cavia's, landschildpadden, etc? Het gaat over miljoenen huisdieren, maar ja, die hebben natuurlijk niets met de Vegaslagerij te maken van haar echtgenoot die ooit de Jacht als hobby had! Hoe minder vleeseters, hoe meer vegetariërs en veganisten! Partij voor de Dieren? Laat me niet lachen! Partij voor het Eigenbelang zal je bedoelen!

 • joannes

  De productiebedrijven hebben de Politiek ontdekt voor gratis publiciteit of...... negatieve publiciteit over de concurrent! Een Democratie schijnt zich daarvoor te lenen. Het is jammer dat de boeren die een goed bestaan voor zich zelf willen, hier niet meer aan denken, als een oplossing voor hun toekomst. Nu worden ze geleid door politicy die alleen de grote bedrijven belangen dienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.