Home

Nieuws 537 x bekeken

Boerenbond Deurne ziet voerprijs stijgen

Deurne - De prijs van pluimveevoeders zal de komende tijd het meest stijgen door de hoge mais- en sojaprijs. Dat verwacht algemeen directeur Dick Kroot van Boerenbond Deurne. Hoe groot de prijsstijging zal zijn, kan Kroot niet zeggen. Overheden moeten de bijmengplicht voor biobrandstoffen afschaffen, dan wel beperken, om de prijsstijgingen in te perken, vindt Kroot.

Voerbedrijven veranderen naar aanleiding van de grondstoffenmarkten hun samenstellingen, aldus Kroot. “Tarwe is in het kielzog van mais wel in prijs gestegen, maar blijft goedkoper. Soja kan vervangen worden door raapzaadschroot.In de samenstelling van het voer kun je daarom soms schuiven met de grondstoffen. Bij pluimveevoeders zijn mais en soja echter niet zo gemakkelijk inwisselbaar zonder negatief effect op de kwaliteit van het eindproduct.”

Het helpt Boerenbond Deurne volgens Kroot dat ze samenwerkt met Bracofeed, een grondstoffenhandelsbedrijf dat vorig jaar ongeveer 1,2 miljoen ton grondstof inkocht. “Het hanteren van grotere volumes is belangrijk. Het maakt het mogelijk een team van specialisten nauwgezet de markten te laten volgen. Markten schommelen meer dan voorheen en dus is kennis van de markt steeds belangrijker.”

Kroot denkt dat voorraadbeheer door overheden, zoals geopperd door LTO Nederland, niet zinvol is. “Volgens mij kunnen partijen in de markt zelf best omgaan met de situatie en risico’s beperken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.