Home

Nieuws 846 x bekeken

Bleker wil agro-specifieke mededinging

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil de Europese mededingingsregels voor de agrarische sector verruimen. Terwijl de demissionair staatssecretaris altijd heeft gezegd dat boeren meer gebruik moesten maken van de bestaande mededingingsregels, pleit hij er nu voor dat de land- en tuinbouw een uitzonderingspositie krijgt in de Europese mededingingsregels.

“De voedselmarkt kun je niet op één lijn trekken met de auto- en speelgoedindustrie. Voedsel is een eerste levensbehoefte, het kopen van eten kun je niet uitstellen. Daarnaast is de voedselproductie natuur- en plattelandsafhankelijk. Het speelt tevens een grote rol bij de geo-politiek. Voedselschaarste kan tot onrusten leiden”, zegt Bleker.

Hij wil in Brussel gaan pleiten voor meer mogelijkheden voor de primaire sector om producentenorganisaties te vormen. “Er is behoefte aan continuïteit en stabiele prijsvorming”, zegt Bleker. Hij vindt dat hiervoor een specifieke vorm van marktordening nodig is. De huidige Europese mededingingsregelgeving biedt mogelijkheden om de voedselsector een uitzonderingspositie te geven, maar die wordt niet gebruikt. Bleker wil zich gaan inzetten om die uitzonderingspositie toch te krijgen. Hij voelt zich gesteund door voorstellen bij het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Hoe lang Bleker nog staatssecretaris blijft, hangt af van de kabinetsonderhandelingen na de verkiezingen. Bleker zegt beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn. “Als ik de kans krijg, blijf ik graag bikkelen voor de land- en tuinbouw.”

Bleker is in Europa nog volop in onderhandeling over het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Het ministerie werkt aan een alternatief systeem voor de vergroeningseisen van Eurocommissaris Dacian Ciolos. Bleker ontwikkelt een vergroeningssysteem met verschillende pakketten per sector en voor de vijf verschillende landschapstypen in Nederland. De voorstellen moeten voorkomen dat Nederland aan de rigide regels van bijvoorbeeld 7 procent natuurbraak per bedrijf moet voldoen. Het nieuwe voorstel, dat in september wordt gepresenteerd, biedt ook mogelijkheden om met groepen boeren regionaal aan vergroening te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.