Home

Nieuws 228 x bekeken

‘Biodiesel minder duurzaam dan gedacht’

Brussel – Duitse onderzoekers zetten hun vraagtekens bij de claim van de Europese Commissie dat bij biodiesel geproduceerd in de EU de uitstoot van broeikasgassen 35 procent lager ligt dan bij fossiele brandstof. In 8 van de 12 scenario’s die de Friedrich Schiller Universiteit en het Max Planck Instituut voor Economie doorrekenden kwam de milieuwinst lager dan 30 procent uit.

De auteurs noemen de winst waarmee de Europese Commissie rekent “meer dan twijfelachtig”. De Commissie vindt dat lokaal geproduceerde biodiesel ten minste moet leiden tot 35 procent minder uitstoot van broeikasgassen. Volgens de wetenschappers is de EU niet transparant: eigenlijk is onduidelijk hoe de Commissie tot een afname in de uitstoot van broeikasgassen van meer dan 35 procent komt.

De EU stelt in een reactie dat verschillende onderzoeken verschillende uitkomsten kunnen hebben wanneer andere rekenmodellen worden gebruikt, maar dat de aannames van de Commissie zijn gebaseerd op studies van leidende experts.

Of registreer je om te kunnen reageren.