Home

Nieuws 246 x bekeken

Beleidsmakers G20 en VN willen conferentie voedselcrisis

Den Haag – Beleidsmakers van de G20 en VN plannen voor september of oktober een spoedconferentie over een mogelijke voedselcrisis. Het zou de eerste keer zijn dat een “Rapid Response Forum” (RRF) wordt ingesteld. Het RRF is een initiatief bedoeld om al in een zeer vroeg stadium bij oplopende voedselprijzen afspraken te maken over hulpprogramma’s voor arme netto voedselimporterende landen en het open houden van handel.-

De RFF is onderdeel van een nog goeddeels op te zetten en vooral door Frankrijk gewenst wereldwijd agrarisch informatiesysteem. In het seizoen 2007/2008 braken in ontwikkelingslanden voedselrellen uit toen de prijs voor granen door extreme droogte in Rusland en Oekraïne opliep. De G20, een groep van economisch belangrijke landen, stelde later vast dat het instellen van exportbeperkingen en het opkopen van grote hoeveelheden om voorraden op te bouwen door enkele landen de situatie verergerde.

De VN zal de conferentie mogelijk gebruiken om opnieuw bij de VS te pleiten voor het terugbrengen van de bijmengplicht voor bio-ethanol. Circa 40 procent van de Amerikaanse mais eindigt in de verbrandingsmotor.

Of registreer je om te kunnen reageren.