Home

Nieuws 209 x bekeken

Agrarische uitvoerwaarde licht gestegen

Voorburg – De Nederlandse agribusiness heeft in 2012 tot en met mei voor 20,5 miljard euro aan agrarische producten uitgevoerd, 2 procent meer dan een jaar geleden.

De omstandigheden voor de export zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in juli echter verslechterd: de belangrijkste exportgroei was te zien op markten als China en de VS en ook hier begint economische groei af te nemen. De uitvoer naar bestemmingen buiten de Eurozone groeit harder dan de export binnen de Eurozone. De agrarische export naar bestemmingen binnen de EU, waarvan de meeste lidstaten de euro voeren, groeide in de eerste vijf maanden van het jaar met een gematigde 0,3 procent. De export op markten als Italië en Spanje staan onder druk door de financiële crisis. Hierdoor krimpen de economieën en slagen afnemers er minder goed in aan betalingen te voldoen. Exportkredietverzekeraar Atradius verhoogde daarom premies.

ABN Amro en ING verwachten dat de euro nog langdurig zwak blijft, wat kan worden gezien als een geluk bij een ongeluk. ABN Amro rekent op een waardedaling van 1,23 dollar nu naar 1,15 dollar in begin 2013. ING voorziet al eerder een daling naar 1,15 dollar, waarna de koers in het eerste kwartaal van 2013 gemiddeld op 1,18 dollar uitkomt. Exportcondities kunnen echter snel veranderen: een duurzame politieke oplossing voor de onbalans tussen Noord- en Zuid-Europa verandert volgens de analisten alles, en kan de euro ondersteunen, met teruglopende exporten naar buiten de Eurozone tot gevolg.

Binnen de Eurozone kan de export dan juist een stimulans krijgen. ABN Amro noemt de kans dat de Eurocrisis uit de hand loopt echter ronduit groot. Italië en Spanje kunnen worden uitgesloten van de schuldenmarkt of Griekenland kan gedwongen worden de Eurozone te verlaten omdat het niet kan of wil voldoen aan eisen die worden gesteld bij noodhulp. Op dat moment wacht de Eurozone een diepe recessie en de wereldeconomie een neergang. Deze effecten doen uiteindelijk het profijt van een lage waarde voor de euro teniet.

Of registreer je om te kunnen reageren.