Home

Nieuws 321 x bekeken

Zon nieuw speerpunt voor provincie Noord-Holland

Noord-Holland wil gebruik maken van haar positie als zonnigste provincie van Nederland. De provincie heeft de zon als vierde speerpunt toegevoegd in haar duurzame energieprogramma en wil hiervoor 1,4 miljoen uittrekken. Dit geld kan onder meer worden gebruikt om boeren te stimuleren asbestdaken te vervangen door zonnepanelen.

De provincie wil met haar beleid minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en de Noord-Hollandse economie versterken door het stimuleren van innovatie en bedrijvigheid in de duurzame energiesector. In het Koersdocument Duurzame Energie wordt daarom gekozen voor die vormen van duurzame energie die een hoge economische potentie hebben en waarvan de uitgangspositie van Noord-Holland, in vergelijking met andere Nederlandse regio’s, sterk is. Het gaat om biomassavergassing, wind op zee en gebouwde omgeving. Als onderdeel van het speerpunt gebouwde omgeving stimuleerde de provincie al zonne-energieprojecten.

Door zonne-energie nu als vierde speerpunt op te nemen wordt er op dit gebied meer mogelijk. De provincie ziet vooral kansen in kleinschalige toepassing van zonne-energie. Zo stelt Gedeputeerde Staten onder meer voor om LTO te helpen (asbest-)daken van agrarische ondernemingen te vervangen door zonnepanelen. Ook wil de provincie een opdrachtenfonds opzetten waaruit lokale initiatieven kunnen worden voorgefinancierd. Via het Servicepunt Duurzame Energie gaat de provincie op zoek naar testlocaties voor een zogenaamde salderingsinstallatie. Hiermee wordt het mogelijk om met meer dan één afnemer zonne-energie te gebruiken.

Het speerpunt Zon wordt naar verwachting op 24 september door Provinciale Staten behandeld.

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.