Home

Nieuws 934 x bekeken 2 reacties

Ziekenhuisbacterie verre verwant van dierlijke enterokok

Utrecht - De ziekenhuisbacterie vancomycine-resistente enterokok (Enetrococcus faecium) is een verre verwant van de enterokok die in de dierhouderij wordt gevonden. Dat schrijven Utrechtse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift mBio.

De verwantschap tussen de dierlijke enterokok en de ziekenhuisbacterie is groter dan de familieband tussen de menselijke enterokok en de ziekenhuisbacterie.

Nederlands onderzoek naar de herkomst van de ziekenhuisbacterie heeft laten zien dat de huidige VRE-bacterie, die alleen in ziekenhuizen wordt gevonden, zich waarschijnlijk tientallen jaren geleden heeft afgesplitst van gewone enterokokken bij dieren.

Onderzoeker Rob Willems zegt dat er zeker geen een-op-een relatie kan worden gelegd tussen antibioticagebruik in de veehouderij en deze ziekenhuisbacterie. "Wat we hebben gedaan is kijken naar de genetische kenmerken van de bacterie. En dan blijkt dat de bacterie meer verwant is aan enterokokken die we bij dieren vinden, dan die we bij de mens vinden. We moeten meer onderzoek doen om na te gaan hoe die afsplitsing is gebeurd, en wanneer dat was. Dan spreek je eerder over vijftig of honderd jaar geleden, dan over vijf jaar geleden."

De VRE-bacterie heeft tal van specifieke kenmerken, die de ziekteverwekker succesvol maakt in het ziekenhuis en die niet gevonden worden bij enterokokken die normaal bij mensen en dieren worden gevonden. De ziekenhuisbacterie kan onder meer in leven blijven buiten de menselijke gastheer en zich hechten aan medische hulpmiddelen die in het ziekenhuis worden gebruikt.

Laatste reacties

  • politiek

    Mijn inziens zijn beide varianten , de menselijke en dierlijke dus ook eerst goed te bestrijden geweest met o.a. antibiotica Sulfa. De resistentie dwingt echter een ,,sterkere,, antibiotica te nemen ofwel een generatie verder bij behandeling mens en dier. Ter vernietiging van deze bacterie op de o.a. instrumenten in ziekenhuis worden ook steeds sterkere middelen gebruikt. Eenzelfde werkwijze is er ook bij dierverblijfplaatsen ( stallen) Eerst was gewoon reinigen voldoende, toen dus reinigen en ontsmetten , met steeds zwaardere middelen, en daarna ook nog een even leeg laten staan. (of de SPF werkwijze variant)

  • John*

    en dan is er nu ook de probiotica werkwijze. alles in de omgeving afdoden en dan volspuiten met goedaardige melkzuurbacterien zodat de kwaadaardige bacterien geen kans hebben. Zeker op de drinkleidingen heeft dit een groot effect.

Of registreer je om te kunnen reageren.