Home

Nieuws 1548 x bekeken

Wet dieren voor tweede keer door kabinetsval uitgesteld

Den Haag - De invoering van de Wet dieren loopt opnieuw vertraging op. Oorzaak is de eis van de Tweede Kamer dat uitvoeringsregels op het gebied van onder meer voortplantingstechnieken en ingrepen pas na de verkiezingen worden behandeld.

Eigenlijk had de wet al in de zomer van vorig jaar in werking moeten treden. Door de val van het kabinet Balkenende IV werd dat uitgesteld, uiteindelijk tot 1 januari 2013. Volgens demissionair staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) zal ook die datum niet worden gehaald. Onduidelijk is nog hoe groot de vertraging zal zijn. Wel wil Bleker dat de regels over diergeneesmiddelen, onderdeel van de wet, begin volgend jaar van kracht worden; anders zou het antibioticabeleid in gevaar kunnen komen.
De Wet dieren is een samenvoeging van vijf bestaande wetten op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn. Kern van de wet is de zogenoemde intrinsieke waarde van het dier. Daarmee wordt bedoeld dat dieren ook los van het nut voor mensen een, niet in geld uit te drukken, waarde hebben. De Tweede en Eerste Kamer hebben er al mee ingestemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.