Home

Nieuws 1283 x bekeken 8 reacties

Wereldbank bezorgd over hoge voedselprijzen

Washington - De Wereldbank staat klaar om kwetsbare landen te helpen in reactie op de sterke stijging van de graanprijzen.

"We kunnen niet toestaan dat kortetermijnschommelingen in de voedselprijs schadelijke langetermijngevolgen hebben op het meest arme en kwetsbare deel van de wereld", zei Wereldbank-topman Jim Yong Kim maandag.

De prijs van tarwe is sinds half juni met meer dan 50 procent gestegen en mais werd sindsdien 45 procent duurder. Ook de prijs van sojabonen, onder meer een belangrijk ingrediënt van veevoer, is met 30 procent gestegen de afgelopen twee maanden.

Extreme droogte in het midden van de Verenigde Staten, heeft de verwachte graanoogst dramatisch verlaagd. Ook in Rusland, Oekraïne en Kazachstan is sprake van droogte, terwijl Europa juist te maken heeft gehad met extreem veel regen. Volgens de Wereldbank is er desondanks geen indicatie voor grote tekorten aan graan.

"Als voedselprijzen stijgen, halen families hun kinderen van school en eten ze goedkoper en minder voedzaam eten. Dat kan catastrofale gevolgen hebben op de sociale, mentale en fysieke omstandigheden van miljoenen jonge mensen", zei Kim.

In 2008 leidden sterke stijgingen in de voedselprijzen tot rellen in sommige landen. Aan de positieve kant liggen de prijzen voor olie, kunstmest en scheepvaart nu lager dan in 2008, waardoor de kosten lager liggen voor het importeren van voedsel en het planten van de oogst voor volgend jaar.

Laatste reacties

  • agratax2

    Ik kan maar één conclusie trekken uit dit bericht en wel het voedsel moet goedkoop blijven ten koste van het boeren inkomen. Dus de oude boeren hadden toch gelijk, De boeren subsidiëren de economische vooruitgang toen en in de toekomst. Ik kan hier maar één conclusie aan verbinden, ieder economisch blok moet in principe voor zijn eten zorgen tegen zijn eigen kosten en als er dan iets over is kan dat naar de tekort gebieden tegen de daar geldende productie kosten.

  • John*

    landbouwsubsidies zijn een verzekering voor goedkoop voedsel en economische vooruitgang. Alleen de burger wordt er wijzer van... Als de voedselproductie aan de vrije markt over gelaten was had de economische er heel anders uit gezien!

  • politiek

    Ik denk meer mee met agratax1 , dat elk economisch blok in principe voor eigen eten moet zorgen tegen eigen kosten. Dus NIET de visie van John om middels agrarische subsidies de ,,welvaaart,, erin te houden in de welvaartslanden voor de 70 % export ten laste van het meest arme en kwetsbare deel van de wereld. Nog een vraag overigens voor agratax1. Als er iets over is zoals je aangeeft , is dat nadat er energie van die granen gedraait is, of nog voordat het bij de varkens komt of gewoon de granen niet importeren ten gunste van het kwetsbare deel van de wereld.

  • Antoine10

    De kostprijs van brood wordt slechts voor 10 % door de grondstof tarwe bepaald. Kostenstijging zit niet of nauwelijks in de grondstof tarwe. De schakels tussenboer en consument zijn bepalend voor de prijs van het voedsel.

  • John*

    in de EU hebben we geen 70% te veel aan voedsel... subsidies zijn europees geregeld en bedoeld om ervoor te zorgen dat er voldoende voedsel voor iedere europeaan is.

  • John*

    oh ja de varkensvlees productie is niet gesubsidieerd

  • politiek

    John, laten we geen discussie gaan voeren of die 70 % export in Nederland eenzelfde percentage is als in EU verband. Daar helpen we die mensen niet mee. Overigens John , moeten we onze ,,overschot,, naar die kwetsbare delen van de wereld brengen NA die energieopwekking van granen en als de varkens het niet meer nodig hebben of rechtstreeks de granen vanaf de akker. De zuiver geteelde granen dus zodat de bevolking daar ook een eerlijke kans heeft.

  • kok999

    Juist China heeft het absoluut totaal hongerige magen naar beneden gebracht in een halve eeuw. Azie kan zijn voedsel importen betalen en tevens graan voor zijn varkens kopen. Het scenario wat Spengler in de Asian Times schrijft komt zeer snel naderbij. Een aziatisch scenario voor Afrika in de nabije toekomst ?
    Komisch dat dit artikel het woord 'rellen' gebruikt. Nu zijn eufamisme tegenwoordig geen zeldzaamheid meer. Als de EU in staat is met alle rompslomp voor de eigen bevolking plus vele honderduizenden immigranten voor voedesel niet afhankelijk te worden van naburige continenten zijn we al heel ver. Per dag gaat er 100 Ha aan goed landbouwgrond verloren alleen al in Duitsland aan wegen, wijken en industrie.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.