Home

Nieuws 310 x bekeken

Weer kost Ierse boeren 100 miljoen

Dublin – Het al weken aanhoudend slechte weer heeft de Ierse boeren tot nu toe rond de 100 miljoen gekost. Veel van het vee moest weer naar binnen, het groenvoer is niet te oogsten, de voerkosten blijven stijgen en daarbij komt dat de opbrengsten in veel sectoren ook al lager zijn.

Ook vrijdag regent het weer in Ierland, net als in grote delen van Engeland waar alleen al voor vrijdag opnieuw een maand regen in 24 uur is voorspeld.

"Het slechte weer in het hele land heeft grote gevolgen voor de inkomens van de boeren. De ene week na de andere blijft het maar doorgaan en zo lang het niet beter wordt, worden de gevolgen voor ons inkomen alleen maar groter", aldus John Bryan, voorzitter van de Irish Farmers Association. Bryan adviseert boeren om vooral mee te doen in de speciale workshops die de adviesdienst Teagasc inmiddels heeft opgezet.

In Engeland heeft het slechte weer, dat al sinds april aanhoudt, tot nu toe vooral gevolgen voor aardappelen. Het gewas op het veld heeft veel te lijden van het overtollige water, terwijl oogsten in veel gebieden vrijwel onmogelijk is. Het gevolg is dat de aardappelprijzen de afgelopen weken fors omhoog zijn gegaan. Daarnaast meldt het aardappelschap Potato Council dat er meer aardappelen worden ingevoerd uit Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.