Home

Nieuws 420 x bekeken

Virus of bacterie opsporen gaat steeds sneller

Athens - Onderzoekers van de Universiteit van Georgia in de Verenigde Staten hebben een nieuwe test ontwikkeld die snel virussen, bacteriën en chemische deeltjes kan opsporen in voedsel en ander materiaal.

In een aantal studies bleek het de onderzoekers te lukken om deeltjes (zoals melkzuur en het eiwit albumine) aan te tonen in sterk verdunde vloeistoffen die waren verontreinigd met chemische deeltjes en verfdeeltjes. Volgens de onderzoekers bieden de resultaten van deze studies persepectief om deze test ook toe te passen om virussen, bacteriën en chemische deeltjes snel op te sporen in voedsel, bloed, speeksel en urine.

Volgens de onderzoekers is deze test beter in staat om deeltjes afzonderlijk aan te tonen dan andere testen. "Als je zoekt naar een virus of bacterie in bijvoorbeeld bloed, heb je veel interactie van andere deeltjes. Dat kan invloed hebben op de nauwkeurigheid van de test. Omdat wij gebruik maken van nanotechnologie kunnen wij kleine deeltjes veel beter te pakken krijgen, zelfs in sterk verdunde vloeistoffen", aldus onderzoeker Yiping Zhao van de Universiteit van Georgia.

De test werkt ook sneller. Het opsporen van virusen met de veelgebuikte PCR-techiek kan dagen duren. De nieuwe test geeft uitslag binnen een paar uur. De onderzoekers zijn de test nu verder aan het ontwikkelen om deze in te zetten voor voedselveiligheid en volksgezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.