Home

Nieuws 1300 x bekeken 2 reacties

Tonnen verlies voor veel biogasboeren

Doetinchem - Veel boeren met een biogasinstallatie op het bedrijf draaien enorme verliezen. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Vooral boeren die al tussen 2003 en 2007 een biogasinstallatie hebben gebouwd hebben nu te kampen met hoge kosten, tot soms wel 250.000 euro per jaar. De voorlopers die begonnen met een biogasinstallatie hebben in de loop der jaren veel kosten moeten maken om het proces van biogasproductie te optimaliseren. Daarnaast zijn er massaal biogasinstallaties in Duitsland gebouwd. Hierdoor zijn de prijzen van de grondsstoffen die in de vergister moeten (waaronder compost) omhoog geschoten. De kosten om het gas te produceren zijn daardoor te hoog. De prijs die de boeren voor het biogas krijgen kan daar niet tegen op. Daarnaast hebben de voorlopers nog een nadeel. Ze krijgen rond de drie cent minder per KWh dan de boeren die de laatste paar jaar een installatie hebben gebouwd.

Volgens een recent rapport van de Rabobank lijdt tweederde van de biogasboeren verlies. Vijf boeren zijn inmiddels failliet, en nog eens vijf tot tien boeren verkeren in zwaar weer. De voorlopers voelen zich in de steek gelaten door het ministerie. Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vindt dat de boeren niet moeten klagen. Volgens hem is het bouwen van een biogasinstallatie een risico van het ondernemerschap. Wel heeft het ministerie aangegeven zijn best te gaan doen om de installaties rendabeler te maken in de toekomst.
Laatste reacties

  • agratax2

    Helaas geldt kennelijk ook de wet van de oude zandboeren ten tijde van de eerste ontginningen, de eersten gaan kapot, de volgenden redden het niet en dan komen wij. Met andere woorden de pioniers moeten het leergeld betalen en de opvolgers profiteren er van.

  • joannes

    WIe waren de promotoren? adviseurs, politiek, installateurs, banken, ...... zij hebben gescoord en de rekening betaald gekregen. Jammer dat de aannames niet deugden! Daar zitten deze boeren mee! Kunnen ze niet aangesproken worden op verkeerd advies?

Of registreer je om te kunnen reageren.