Den Haag - Er dreigt een tekort aan essentiële micronutriënten. De kans bestaat dat de voorraden zink en seleen binnen enkele decennia opraken, met gevolgen voor de voedselzekerheid. Er is nationaal, Europees en mondiaal beleid nodig om ernstige gezondheids- en productieproblemen te voorkomen. Dat stelt het Platform Landbouw, Innovatie & Samenleving (LIS) in een rapport dat dinsdag in Den Haag is gepresenteerd.
In met name Azië doen zich nu al problemen voor in de landbouw, doordat zink niet meer beschikbaar komt voor de gewasssen. China en India worstelen, bijvoorbeeld, al met het probleem. Op eenderde van de landbouwgronden is sprake van potentieel zinktekort.
Het rapport is namens het ministerie in ontvangst genomen door plaatsvervangend directeur-generaal Roald Lapperre, die in een reactie zegt dat het van belang is dat onderzoek gedaan wordt naar het sluiten van kringlopen. Hij meent dat zowel via het Europees landbouwbeleid als mondiaal binnen de wereldvoedselorganisatie aandacht moet zijn voor dit probleem.
Op dit moment is het al zo dat het tekort aan zink leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. De schatting is dat wereldwijd 800.000 mensen per jaar overlijden aan zinktekort - vergelijkbaar met de jaarlijkse sterfte door malaria.
In Nederland komt tekort aan seleen regelmatig voor bij vee met vruchtbaarheidsproblemen. Dat wordt doorgaans opgelost met voedingssupplementen.
Het Platform LIS luidt nu de noodklok, omdat er op dit moment nog maatregelen te nemen zijn waarmee problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen. Een van de voorstellen is om de schaarste aan micronutriënten nadrukkelijk in het Europees landbouwbeleid op te nemen. In het Europese grondstoffenbeleid moet de vraag aan mineralen vanuit de landbouw expliciet worden benoemd - en wel met voorrang, aldus het platform. Daarnaast moet in het onderzoek meer aandacht komen voor dit probleem, bijvoorbeeld door te zoeken naar biologische processen in de bodem, die de beschikbaarheid van micronutriënten voor de gewassen bevorderen. Volgens het platform moet het topsectorenbeleid daarvoor worden ingezet.
Het advies van LIS is opgesteld door LIS-voorzitter Wouter van der Weijden, emeritus hoogleraar milieukunde Helias Udo de Haes en melkveehouder Jan Cees Vogelaar.