Home

Nieuws 233 x bekeken

Rusland geeft extra subsidie aan boeren

Moskou - Rusland geeft de komende acht jaar jaarlijks 30 miljard roebel (753 miljard euro) subsidie aan boeren. Daartoe heeft het Russische kabinet besloten. De subsidie is bedoeld om boeren te compenseren voor toetreding van Rusland tot de WTO, die dichterbij lijkt nu Amerikaanse politici zich toenemend achter een benodigde wetswijziging scharen.

Amerikaanse zakenlobby’s die vóór Russische toetreding zijn, worden inmiddels gesteund door een steunbrief ondertekend door 73 Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden. Een aantal andere politici koppelt het wegnemen van het Jackson-Vanik amendement aan het terugtrekken van Russische steun aan de Syrische dictator Assad. Volgens Amerikaanse media lijkt zich nu een duidelijke meerderheid voor aanpassing van de wetgeving af te tekenen.

Rusland treedt naar verwachting over enkele weken toe tot de WTO. De VS moet nog het zogeheten Jackson-Vanik amendement opheffen. Het betreft wetgeving opgezet tijdens de Koude Oorlog. De wetgeving maakt het voor de VS onmogelijk Rusland in de handel te bevoordelen ten opzichte van andere landen. Wanneer Rusland tot de WTO toetreedt, zal de VS voor Rusland een vrijer importregime handhaven dan voor niet-lidstaten van de WTO.

De wetgeving, officieel niet tegen Rusland gericht maar tegen niet-markteconomieën, was bedoeld als protestmaatregel toen de Sovjet-Unie joodse emigranten de door de staat betaalde opleiding wilde laten terugbetalen. Rusland is als voormalig lidstaat van de Sovjet-Unie nog altijd geclassificeerd als ‘onvolmaakte markteconomie’. Voor China gold voordat het toetrad tot de WTO hetzelfde, maar voor dit land werd een uitzonderingspositie gecreëerd.

In de eerste helft van het jaar konden Russische boeren reeds 12 miljard roebel besparen door een korting van 30 procent op diesel.

Of registreer je om te kunnen reageren.