Home

Nieuws 284 x bekeken

Rheden moet plan faunapassage overdoen

Den Haag - De gemeente Rheden moet het plan voor een faunapassage onder de snelweg A348 (Arnhem - Zutphen) opnieuw maken. Er is te weinig rekening gehouden met de belangen van boeren in de Havikerpoort, het weilandengebied langs de IJssel.

 

De faunapassage moet een veilige oversteek worden voor allerlei soorten wild vanuit de Veluwezoom naar de oevers van de IJssel. Boeren in de Havikerpoort vrezen dat met name edelherten veterinaire ziekten zullen overbrengen en voor veel landbouwschade kunnen zorgen. De Raad van State was het woensdag met de boeren eens dat zij kans lopen op aanzienlijke schade, waarvoor geen afdoende regeling is getroffen.

De faunapassage achter landgoed Middachten zou een doorgang krijgen van maximaal 3 meter hoogte. Volgens de gemeente gaan edelherten daar niet doorheen, maar de bestuursrechter is het met de boeren eens dat dat 'minder aannemelijk, maar niet onmogelijk' is. De gemeente heeft daarnaast met de rentmeester van het landgoed afgesproken dat grofwildrasters die edelherten tegenhouden, blijven liggen totdat er een schaderegeling met de agrariërs is getroffen. De Raad van State stelde echter vast dat daarover niets is vastgelegd, terwijl het wel op de weg van de gemeente had gelegen om dat te doen.

Volgens de gemeente kunnen boeren een beroep doen op het Faunafonds als edelherten onverhoopt toch schade aanrichten. De Raad van State stelde echter dat het Faunafonds niet voorziet in schade die ontstaat door 'veterinaire calamiteiten'. Het is aannemelijk volgens de raad dat er aanzienlijke schade kan ontstaan als herten een ziekte overbrengen op het vee in de uiterwaarden.

Tijdens de zitting bij de Raad van State bleek ook dat de faunapassage ineens was gegroeid van 10 naar 40 meter breed. De gemeente verklaarde dat het steeds de bedoeling is geweest de passage 40 meter breed te maken, maar dat er in de eerste bouwtekeningen sprake is geweest van een fout in de schaalgrootte. Ook dat moet de gemeente herstellen, aldus de bestuursrechter.

Of registreer je om te kunnen reageren.