Home

Nieuws 917 x bekeken

Rampjaar voor Elburgse boer

Elburg – Aan de bittere tegenspoed van de Elburgse agrariër Jaap van Driesten lijkt dit jaar geen einde te komen, meldt dagblad de Stentor. Op Oudejaarsnacht hielden vandalen flink huis op zijn bedrijf. In juni brandde een veeschuur volledig af, vermoedelijk als gevolg van brandstichting. Bij de brand kwam asbest vrij. De onverzekerde boer krijgt nu door de gemeente Elburg een rekening van anderhalve ton voor het verwijderen van de asbest.

Het jaar begon al heel slecht voor Van Driesten. Tijdens Oudejaarsnacht hadden vandalen het op zijn boerderij gemunt en moesten ruiten, containers, werktuigen en zijn Renault-tractor het ontgelden. Ruim een half jaar later ontstond de brand in de schuur vol met landbouwmachines en de wintervoorraad voor zijn dieren.

Net als Van Driesten vermoedt ook de politie brandstichting. Bij de brand kwam asbest vrij. Omdat de boerderij van Van Driesten dicht bij een woonwijk ligt, kon niet te lang worden gewacht met het verwijderen van de asbest. Volgens de gemeente Elburg verzuimde Van Driesten actie te ondernemen, waarna ze een asbestverwijderingsbedrijf inhuurde voor het schoonmaken van het woonperceel en enkele percelen grasland.

In de Stentor liet Van Driesten weten al maanden niet meer thuis te slapen, bang dat er nog eens brand wordt gesticht op zijn boerderij. Hij verblijft bij een bevriende boer in Oosterwolde. De Elburgse wethouder Rien Boukema laat in het dagblad weten een zwak voor Van Driesten te hebben en hem graag te willen helpen, mogelijk door middel van een betalingsregeling.

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.