Home

Nieuws 416 x bekeken

‘Prijzen voor agrarische producten dalend tot gelijk’

Parijs – Prijzen voor agrarische producten zullen gecorrigeerd voor inflatie in de periode van 2012 tot 2021 gemiddeld net zo hoog of lager zijn dan nu. Dat staat in een rapport opgesteld door analisten van de Oeso en FAO, de OECD-FAO Outlook. Suikerprijzen zullen volgens de rapporteurs gemiddeld 20 procent lager liggen dan gemiddeld in de afgelopen drie jaar.

Bij tarwe en mais komen prijzen ten opzichte van de basisperiode 2009-2012 respectievelijk 10 en 5 procent lager uit. Volgens de rapporteurs zal de markt meer beweeglijk zijn door een hardnekkig betrekkelijk lage wereldvoorraad, maar ook omdat het belang van Rusland en Kazachstan in de wereldhandel in tarwe toeneemt. Beide landen hebben te maken met weersextremen. De sojamarkt wordt toenemend afhankelijk van China, dat in 2021 verantwoordelijk is voor de helft van de wereldhandel in soja. De Braziliaanse groei in de teelt, nu 5 procent per jaar, zal afnemen. De verwachting is dat de groei 2 procent wordt.

De prijs voor melkpoeder blijft tot en met 2021 bewegen rond de niveaus van de basisperiode terwijl rundvlees en varkensvlees ongeveer 20 procent duurder zullen zijn. De intensieve veehouderij ziet de prijzen sneller stijgen dan de kosten van voer, aldus het rapport, en kan dus betere marges realiseren.

Agrarische prijzen worden volgens de Oeso en FAO tijdens de crisis ondersteund door de oliemarkt. Graan heeft een spilfunctie en de komende jaren neemt het aandeel van mais, dat als grondstof voor bio-ethanol wordt gebruikt, toe tot 14 procent. Bij suikerriet, dat vooral in Brazilië wordt ingezet, komt het percentage dat voor brandstof wordt geteeld op 34 procent en bij plantaardige oliën op 16 procent. De Oeso heeft zijn verwachting voor de olieprijs tot 2021 met 25 dollar verhoogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.