Home

Nieuws 8149 x bekeken 5 reacties

Oud-medewerkers Rabo geschorst vanwege mogelijke fraude

Utrecht - Twee oud-medewerkers van de Rabobank Groep zijn geschorst vanwege mogelijke betrokkenheid bij fraude met de geldmarktrente. Dat heeft de huidige werkgever van het tweetal, de Japanse bank Mitsubishi UFJ, bekendgemaakt. Als bewezen wordt dat de Rabobank de Euribor, Libor of Tibor rentes manipuleerde, kan een boete van honderden miljoenen tot meer dan een miljard worden opgelegd.

De Britse centrale bank wordt mogelijk ook vervolgd. De centrale bank van New York uitte tegenover de Britse bestuurders al in 2008 verdenkingen van fraude met de Europese geldmarktrente, maar suggesties voor meer transparantie en regels lijken te zijn genegeerd. De Rabobank behoort tot een panel van banken die doorgeven welke rentes ze voor onderlinge transacties betalen dan wel vragen. De rentetarieven die op deze gegevens worden gebaseerd worden vaak bij leningen van bedrijven gebruikt.

Rabobank geldt als grootste kredietverschaffer van de Nederlandse primaire sector en krijgt van kredietbeoordelaars van alle Nederlandse banken het beste rapportcijfer. Deze positie kan echter onder druk komen wanneer de bank inderdaad schuldig blijkt te zijn geweest aan manipulatie, of een schikking treft. De Britse bank Barclays trof eerder een schikking met een waarde van 290 miljoen Britse ponden (370 miljoen euro). Mogelijk wordt de toenmalige topman, Bob Diamond, vervolgd omdat hij volgens oud-personeel persoonlijk de opdracht tot fraude gaf.

Volgens de Amerikaanse bank Morgan Stanley hangt de in totaal 12 verdachte banken een totale strop van 22 miljard dollar boven het hoofd. Naast de Rabobank betreft het ook onder meer UBS, Citigroup en Deutsche Bank. De Rabobank erkent mee te werken aan een onderzoek naar fraude, maar doet verder geen mededelingen. De omvang van de wereldwijde leningen- en effectenportefeuille die is gelieerd aan de Euribor is onbekend. De omvang van leningen en effecten gebaseerd op de Libor wordt geschat op 350.000 miljard euro.

De Europese Commissie kan de Rabobank veroordelen ook als de bank niet met succes de rentes manipuleerde, of wanneer onduidelijk blijft in hoeverre leningnemers of klanten van de bank gedupeerd zijn. De intentie is volgens de regels doorslaggevend voor het geven van een boete.

Laatste reacties

 • info140

  Enkele vragen:
  Hoeveel banken zitten in het panel dat tarieven doorgeeft?
  Zijn alle panelleden verdacht?
  Is 1 bank voldoende sterk om de tarieven te manipuleren?
  Noemt het rapport van Morgan Stanley 12 verdachte banken en daar zit de Rabobank bij?
  Britse centrale bank (toezichthouder) ook verdacht?
  Euribor, Libor en Tibor?
  Of wordt hier van alles door elkaar gehusseld???

 • joannes

  Het onderzoek is nog in volle gang en juristen lopen zich al warm voor schade claims over de hele wereld. Hier gaan we nog meer van horen! Voorlopig is er een commissie, aangesteld door het britse parlement, de britse bankdirecteuren aan het ondervragen in publieke horingen die uitgezonden worden in de UK. En in de de VS heeft Bernanke vandaag ook parlemets leden moeten antwoorden over de kwestie. Het verbaast me dat Nederland zo slapjes reageert!

 • Mels

  Ja,wat dacht je,die orders om slap te reageren komen uit het bankwezen natuurlijk,de grootste boeven van de wereld hebben al jaren een design stropdas om,wordt eens wakker allemaal,we worden met eigen goedkeuring bestolen.

 • haag

  Daarom gaat de rabo de spaarrente volgende week verlagen om de boete te betalen

 • aarthamstra1

  Wij zijn er voor u.Of toch niet. Een van de vele uit de hand gelopen Boerenbedrog organisaties.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.