Home

Nieuws 432 x bekeken 1 reactie

Friese GGD tast in duister over herkomst Q-koorts

Leeuwarden - De GGD Fryslân heeft geen idee waar de Q-koortsbesmettingen vandaan komen, die de afgelopen twee maanden zijn opgedoken. Er is vooralsnog geen relatie met een agrarisch bedrijf gevonden.

Arts-microbioloog Peter van der Tas van de GGD Fryslân zegt dat zich elf patiënten met gezondheidsklachten hebben gemeld. De patiënten zijn inmiddels herstellende. "We gaan ervan uit dat dit recente besmettingen zijn. Maar we weten niet waar ze vandaan komen. In Brabant was sprake van besmette bedrijven, maar we hebben hier te maken met een gebied waar geen bekende besmettingen zijn. De geiten zijn gevaccineerd, dus waar komt de besmetting vandaan? Vind dat maar eens uit."
Om de oorzaak te vinden wordt een team van deskundigen ingezet, waarbij ook het RIVM en de NVWA betrokken zijn. Het onderzoek richt zich op de bron van besmetting. "Je kunt besmet raken door de consumptie van ongepasteuriseerde melk, of door verwaaide mest of andere dieren. Wij weten het echt niet."

Mogelijke besmettingsbronnen zijn ook bedrijven of dierhouderijen die niet meedoen aan de reguliere tankmelkcontrole. De besmetting kan ook komen van hobbydierhouders.
De afgelopen twee maanden hebben zich elf patiënten met klachten gemeld, waarbij Q-koorts is vastgesteld. Normaal telt de GGD in een vergelijkbare periode niet meer dan drie patiënten.  Vier van de patiënten komen uit Drachten of omgeving. De GGD probeert via vragenlijsten te achterhalen of de elf patiënten mogelijk besmet zijn door een gemeenschappelijke bron. Dat hoeft niet per se in Friesland te zijn geweest.


Of registreer je om te kunnen reageren.