Home

Nieuws 542 x bekeken laatste update:3 jul 2012

Ontwikkelaar micro-irrigatie wint World Food Prize

Des Moines – De Israëlische irrigatie-expert Daniël Hillel (81) heeft de prestigieuze World Food Prize 2012 gewonnen. Hillel werkte aan vormen van micro-irrigatie waardoor landbouw in droge regio’s mogelijk werd. Bovendien stapte Hillel over politieke, religieuze en etnische grenzen heen door ook met wetenschappers en boeren in Palestijnse gebieden en Arabische landen als Syrië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten samen te werken.

Hillel ontwikkelde micro-irrigatie. Hierbij wordt water door smalle plastic buisjes naar planten gebracht waarna het langzaam op de wortels druppelt. Van oudsher wordt in het Midden-Oosten bij irrigatie overvloedig water gebruikt, waardoor de grond juist uitdroogt. Het systeem van Hillel is waterbesparend en maakte duurzame teelt in bijvoorbeeld de Negev-woestijn mogelijk. Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton sprak tijdens de ceremonie: “Vandaag de dag produceren boeren die micro-irrigatie gebruiken, hoogrenderende, voedzame gewassen op meer dan 6 miljoen hectare wereldwijd. Hillels werk zal zelfs nog belangrijker worden nu we worstelen met de vraag hoe de groeiende wereldbevolking te voeden.”

De World Food Prize werd in 1987 door Nobelprijswinnaar Norman Borlaug, die zijn sporen met de Groene Revolutie in Azië verdiende, ingesteld. De winnaar krijgt 250.000 dollar. Hillel werd in Los Angeles geboren maar verhuisde direct na de dood van zijn vader op eenjarige leeftijd naar wat toen Palestina was. Hillel groeide deels op in een agrarische leefgemeenschap of kibboets. Hillel stelt dat het systeem mede een succes werd omdat na de Tweede Wereldoorlog zoveel kleine plastic pijpjes voorhanden waren. Later gingen boeren onder Hillels instructie meststoffen via het water toedienen.

De voorzitter van de stichting achter de prijs, oud-ambassadeur Kenneth Quinn, prijst ook de sociale betekenis van Hillel’s arbeid. “Hij is in staat geweest de interculturele kloof te overbruggen (...), door een probleem aan te pakken dat zij gemeen hebben.” Hillel deed dit volgens Quinn in een gebied van de wereld “waar de scheidslijnen, zij het etnisch, politiek, religieus of diplomatiek, zo groot lijken.” De nominatie wordt volgens Quinn ondersteund door wetenschappers niet alleen uit het Westen, maar ook Egypte, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Of registreer je om te kunnen reageren.