Home

Nieuws 281 x bekeken

Ministerie wil nog meer tijd voor Kootwijkerbroek

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker heeft meer tijd nodig om een nieuw besluit te nemen over de bezwaren van Kootwijkerbroekse boeren tegen de ruiming van hun vee in 2001.

De Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek adviseeert de beterokken boeren nu naar het College van Beroep voor het Bedrijfsleven te gaan, omdat het ministerie de wettelijke termijnen overschrijdt. Ondertussen is de stichting nog met het ministerie in overleg om een onanfhankelijk onderzoek te doen naar de MKZ-vaststelling.

Volgens de wettelijke regels moet de staatssecretaris uiterlijk woensdag (4 juli) een beslissing nemen. Op die dag is ook een gesprek gepland over een onafhankelijk onderzoek, meldt de onderzoekscommissie.

De stand van zaken rondom de juridische nasleep van de ruiming van 60.000 dieren op 240 bedrijven staat donderdag op de agende van de Kamercommissie voor landbouw. 
In een brief aan de Tweede  Kamer beklaagt de Kootwijkerbroekse onderzoekscommissie zich ondermeer over de manier waarop de ambtelijke hoorcommissie optrad in de bezwaarfase, die op last van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven opnieuw doorlopen moet worden.

Volgens de Kootwijkerbroekse commissie is er sprake van "veel ontstemming in de regio", ondermeer vanwege de manier waarop de ondervraging was voorbereid. Ter zitting bleek, dat de hoorcommissie de vragen en antwoorden had afgestemd met de vertegenwoordigers van het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.