Home

Nieuws 278 x bekeken

Minder blootstelling aan dioxines en PCB's

Parma - Levensmiddelen en diervoeding bevat de laatste jaren minder dioxines en PCB's. Dat staat in een nieuw rapport van de het Europese Agentschap voor voedselveiligheid (Efsa).

Door luchtvervuiling en het eten van dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melk, krijgen mensen dioxines en PCB's binnen. Dit zijn echter zeer kleine hoeveelheden. De stoffen zijn in vet oplosbaar en kunnen daardoor in het vetweefsel van mensen en dieren worden opgeslagen. Grote hoeveelheden zijn schadelijk voor de gezondheid. Met een gevarieerde voeding is het risico op een te hoge inname zeer beperkt.

De Efsa bekeek de blootstelling aan dioxines en PCB's in de periode 2008-2010 en vergeleek dit met de periode 2002-2004. Hieruit bleek dat de blootstelling met ten minste 16 procent was gedaald in de periode 2008-2010, in vergelijking met de jaren ervoor. De Efsa heeft hiervoor 33.000 voedsel- voermonsters getest die waren verzameld door 26 EU lidstaten in de periode 1995-2010. Het niveau van dioxinen en PCB's was hoger dan de maximaal toelaatbare niveaus in respectievelijk 10 en 3 procent van de onderzochte levensmiddelen. Iets meer dan 2 procent van de diervoermonsters was boven het maximale niveau voor zowel dioxines en PCBs.

"Paling en vislever hadden de hoogste verontreiniging van zowel dioxines als PCB's. Schapenvlees was over het algemeen schoner dan rundvlees. Leghennen uit batterijsystemen waren schoner dan eieren uit scharrel -, biologische en vrije-uitloopsystemen. Ook bleek kweekvis minder verontreiniging te bevatten dan vis die in het wild was gevangen.

De Efsa benadrukt dat de gevonden verontreiniging een overschatting kan zijn van de werkelijkheid omdat er gebruik is gemaakt van speciaal geselecteerde levensmiddelen en diervoedermonsters.

Of registreer je om te kunnen reageren.