Home

Nieuws 1682 x bekeken 7 reacties

Mestwetgeving kost ondernemers miljoenen

Den Haag - De nieuwe mestwetgeving kost agrarisch ondernemers jaarlijks 2,07 miljoen euro aan administratieve lasten. Dat meldt het ministerie van landbouw. De meeste kosten, 2,02 miljoen euro, zitten in het laten registreren van mestverwerkingsovereenkomsten (mvo) en mestplaatsingsovereenkomsten (mpo).

De nalevingskosten, bestaande uit het berekenen van mestplaatsingruimte en mestproductie en het sluiten van mvo’s en mpo’s, bedragen in totaal 7,46 miljoen euro voor de sector. Het ministerie gaat ervanuit dat 24.000 bedrijven (63 procent) maatregelen moeten nemen voor de mestafzet.

In de nieuwe mestwet moeten veebedrijven met meer mestproductie dan plaatsingsruimte de komende jaren tot 50 procent van het mineralenoverschot gaan verwerken of exporteren. De overige mest moet via mpo’s geborgd worden afgevoerd. De kosten zijn volgens het ministerie gunstiger dan het huidige productierechtensysteem.

Volgens loonwerkorganisatie Cumela sluit het nieuwe stelsel slecht aan op wat er nu al is aan mestverwerking en opslag. Cumela vreest hoge administratieve lasten. Ook is meer tijd nodig om de afzetmarkt van verwerkte mest te ontwikkelen.

LTO Nederland is veel positiever en spreekt van een doorbraak in het al 25 jaar voortslepende dossier. “De weg is nu vrij om van Nederlandse mest een waardevolle grondstof te maken, die kunstmest kan vervangen, energie levert en organische stof aanvoert voor onze bodem,” aldus LTO-bestuurder Hans Huijbers.

Stichting Natuur en Milieu blijft pleiten voor krimp van de veestapel in intensieve gebieden en wil honderd procent verwerking van overschotmest. Woordvoerder Sijas Akkerman vindt dat de dierrechten pas kunnen worden afgeschaft als het nieuwe beleid zichzelf bewezen heeft

Volgens melkveehoudersvakbond NMV zijn de verwerkingspercentages te hoog.

Laatste reacties

 • Hans Sudfryslan

  Hiep Hiep Hoera , hoe kunnen we de agrarische sector verder de afgrond in drukken. Laten we direct alles maar in de natuur gooien en lekker de voedsel uit het buitenland halen . Moet men ook niet meer zeuren dat het voedsel paket duur wordt.

 • probe14

  Niet te vatten dat LTO dit een goed plan vind. Zal wel een lobby zijn van de koeboeren, want dit is de nekslag voor de varkenshouderij. Grond en mest wordt een machtspel.
  Er is een goede oplossing: vanaf 1 januari 2015 ook rundveerechten instellen aan de hand van referentiejaren 2010, 2011 en 2012. Ontwikkelen binnen een sector kan dan altijd, maar je houdt schotten tussen de verschillende sectoren.

 • jan1966

  Gelukkig

 • agratax2

  Hoe we het ook wenden of keren één ding is zeker de overheids burelen blijven gevuld en de heren bureaucraten blijven teren op de pot van de ondernemers. Niet meer klagen dat het eten (te) duur wordt, deden we deze mest acties niet moesten de heren en dames administrateurs betaald worden uit de werkelozen pot (algemene middelen). Nu dragen de boeren hun steentje bij (private pot).

 • ikkethuis

  bij de huidige mestwetgeving ging het geld naar de akkerbouwer en loonwerker. Nu gaat de wetgever er ook nog aan verdienen, proficiat lto.

 • natuurboer

  Gisteren stond in mijn regionaal dagblad dat de exploitatie van mestvergisters niet rendabel is. Een flink aantal mestvergisters zijn al buiten bedrijf gesteld. LTO slaat de plank flink mis door de stellen dat de weg vrij is om mest te verwerken tot een waardevolle grondstof. (kunstmestvervanger, energieleverantie en aanvoer organische stof naar de bodem.)

 • Sjaak

  Het rendeert het beste om een mestoverschot te voorkomen in de toekomst....
  Dus saneren van dat gedeelte wat teveel mest oplevert, biedt inderdaad economisch perspektief!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.