Home

Nieuws 251 x bekeken

Meer besmetting met bestrijdingsmiddel

Brussel - Voor het tweede achtereenvolgende jaar is er sprake van een toename van het aantal meldingen van te hoge gehalten aan bestrijdingsmiddelen in voedingsmiddelen. Dat meldt de Europese Commissie in het jaarverslag over het meldingssysteem voor vervuilingen in voedsel en voer (RASFF).

Dat er meer residuen van bestrijdingsmiddelen worden gevonden heeft volgens de Europese Commissie vooral te maken met de verscherpte controles aan de buitengrens. Het gaat daarbij om de inveor van fruit en groenten. Van de 363 meldingen van te hoge residuen van bestrijdingsmiddelen, waren er niet meer dan 46 van landen binnen de Eurolpese Unie.

Vorig jaar is de controle verscherpt op producten uit de Dominicaanse republiek, Turkije, Thailand, Egypte, India en China. Afhankelijk van de ingeschatte risico's varieert de controledichtheid van 10 tot 50 procent van de ingevoerde ladingen.

In totaal werden in 2011 9157 meldingen gedaan, waarbij de ene lidstaat de andere waarschuwt voor mogelijke voedselveiligheidsrisico's. Het omvangrijkste probleem was vorig jaar de Ehec-crisis. Maar in totaal waren er een kleine vijftig gevallen waarbij sprake was van voedselvergiftigingen. In sommige gevallen liep het aantal patiënten op tot enkele tientallen, ondermeer bij salmonellabesmettigen bij tomaten uit Italië en bij eieren uit Spanje. Een relatief grote uitbraak was er ook vanwege een E-coli-besmetting in suikererwten uit Kenia, die via Nederland werden doorgevoerd naar Denemarken.

Het merendeel van de meldingen heeft betrekking op aflatoxinen in noten, nootproducten en zaden. China is het land dat van oorsprong de meeste meldingen te verwerken krijgt (558). Nederland (74) staat op de zestiende plaats van landen met de meeste meldingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.