Home

Nieuws 286 x bekeken

Malariabestrijders kunnen leren van de landbouw

Wageningen - Bij de bestrijding van malaria moet kennis uit de landbouw worden gebruikt. Dat schrijven wetenschappers van onder andere Wageningen Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

Het lijkt weliswaar goed te gaan met de bestrijding van malaria en de malariamug, maar er zijn steeds meer signalen dat malariamuggen weerstand opbouwen tegen de gebruikte insecticiden. Dat is alarmerend, schrijven Amerikaanse en Wageningse entomologen en experts op het gebied van biologische bestrijding. Zij stellen dat de malariabestrijding in vergelijking met de plaagbestrijding in de landbouw meer dan vijftig jaar achter loopt.

De malariamug wordt onder meer bestreden met chemisch geprepareerde netten of met bestrijdingsmiddelen voor binnenshuis. Volgens de wetenschappers moeten alternatieve strategieën ontwikkeld worden, om de malariamug te kunnen blijven beheersen.

Daarbij kan leentjebuur worden gespeeld bij de landbouw, waar verschillende middelen en technieken naast elkaar worden gebruikt, en waarbij ook gebruik gemaakt wordt van modellen die voorspellen wanneer zich ziekten en plagen voordoen, en waar eventueel resistentie kan opduiken. Integrale gewasbescherming kan als leidraad dienen bij de bestrijding van de malariamug, aldus de onderzoekers in hun artikel, die stellen dat de integrale benadering niet de oplossing is voor alle problemen maar wel zijn vruchten afwerpt in zowel ontwikkelde agrarische productielanden als in ontwikkelingslanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.