Home

Nieuws 1320 x bekeken 1 reactie

Kunstmestmaker Yara: ’Significante groei van de afzet’

Oslo - De Noorse kunstmestfabrikant Yara is dik tevreden met de ontwikkeling op de markt. Dat blijkt uit de financiële verslaglegging van het tweede kwartaal en het eerste halfjaar.

De door het concern gepresenteerde cijfers ’weerspiegelen een sterke stikstofbemestersmarkt en een significante stijging van de afzet, met name buiten Europa,’ deelt directietopman Jørgen Ole Haslestad geestdriftig mee. In West-Europa werd volgens Yara door de kunstmestindustrie als geheel in 2011/12 ongeveer 10 procent minder stikstof afgezet als gevolg van een koud en droog voorjaar. Door de afzet buiten Europa slaagden de Noren er echter in om het bedrijfsjaar met een kleinere voorraad te beëindigen dan in 2010/11. In het afgelopen tweede kwartaal zag het concern bovendien de bestellingen voor het komende bedrijfsjaar groeien. Dat is te danken aan de gestegen graanprijzen. De omzet in de eerste zes maanden steeg naar ruim 5,5 miljard euro. Dat is ten opzichte van dezelfde periode van 2011 een plus van ruim 560 miljoen euro. De nettowinst (na winst op minderheidsbelangen) steeg naar 757 miljoen euro tegen 664 miljoen vorig jaar. Het afzetvolume in de eerste helft van het jaar was 10,68 miljoen ton tegen 10,54 miljoen ton in 2011.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.