Home

Nieuws 3120 x bekeken

Krachtvoer stijgt nog eens 2 procent in prijs

Den Haag – De mengvoerprijzen zijn deze maand verder gestegen. Over de hele linie is het krachtvoer gemiddeld 2 procent duurder geworden dan vorige maand. Daarmee liggen de brokprijzen al 11 procent hoger dan begin dit jaar. Dat valt op te maken uit een prijzenoverzicht van het landbouweconomisch instituut LEI. De prijsstijging wordt veroorzaakt door de sterk gestegen grondstofprijzen.

Met name varkens- en pluimveehouders zien hun voerrekeningen oplopen. Een gemiddelde varkenshouder (2.000 zeugen en 2 kilo brok per dag) betaalde begin dit jaar zo'n 32.000 euro aan vleesvarkensbrok. Deze maand is de rekening van de voerleverancier gestegen naar bijna 36.000 euro. Per dag is de varkenshouder bijna 120 euro meer kwijt aan voer dan een half jaar geleden.

De voerrekening voor de gemiddelde varkenshouder is in de eerste zeven maanden van dit jaar opgelopen naar ruim 230.000 euro. De voerkosten liggen daarmee bijna 10.000 euro hoger dan vorig jaar. Vergeleken met de 160.000 euro die deze vleesvarkenshouder in dezelfde periode in 2010 betaalde aan het voer, is hij dus zelfs 70.000 euro duurder uit. De voerrekening ligt daarmee dit jaar ruim 40 procent hoger dan twee jaar geleden.

A-brok is afgelopen maand met bijna 2,5 procent in prijs gestegen ten opzichte van juni. Het LEI noteert nu een prijs van €23,65 per 100 kilo. De voerrekening voor een melkveebedrijf met 75 koeien en een krachtvoergift van 6 kilo per dag (inclusief jongvee) is daarmee deze maand gestegen naar 3.300 euro. De kosten liggen daarmee zo'n 350 euro hoger dan in de maand januari.

De totale krachtvoerkosten voor dit melkveebedrijf liggen na zeven maanden op zo'n 21.500 euro. Het verschil met dezelfde periode van vorig jaar blijft relatief beperkt tot minder dan 700 euro. Vergeleken met 2010 ligt de voerrekening echter bijna 7.000 euro hoger, dit komt neer op een kostenstijging van 47 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.