Home

Nieuws 460 x bekeken 1 reactie

Kamer: vanaf 2024 geen nertsenfok meer

Den Haag - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich donderdag uitgesproken voor een verbod op de pelsdierhouderij. De bedrijven krijgen tot 2024 de tijd om af te bouwen.

SP en PvdA werken al jaren aan het verbod. De Kamer steunde het al eerder en sprak uit dat deze dieren die in het wild een territorium hebben, niet louter voor hun bontvelletje gehouden zouden moeten worden. De Eerste Kamer wees het verbod in 2006 echter af. Om aan de bezwaren in de Senaat tegemoet te komen, is de eerder voorgestelde overgangsperiode van 2018 aangepast tot 2024.

Nertsenhouders reageren teleurgesteld. Wim Verhagen, directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders, spreekt van een lege huls. "Ze wekken de indruk dat ze nu iets extra's doen voor de bedrijven, maar ze compenseren niets en zijn niet tegemoetgekomen aan de bezwaren van de Eerste Kamer."

Hij kijkt met de 170 bedrijven die de federatie vertegenwoordigt, uit naar het oordeel van de Senaat over het aangepaste voorstel. "De overheid moet zorgvuldig omgaan met bedrijven. Deze sector wordt om zeep geholpen." De sector kondigde eerder al aan met een claim van minstens 1 miljard euro te komen als de Eerste Kamer instemt met het verbod.

Eén reactie

  • PluimveeBrabant

    Zo, nu de rest vd intensieve veehouderij nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.