Home

Nieuws 3913 x bekeken 4 reacties

‘Ik laat AB Oost mijn medewerkers niet afnemen’

Doetinchem – Belangenorganisaties NVV en LTO Noord vangen dagelijks ongeruste leden van AB Oost en medewerkers van de (agrarische) uitzendorganisatie op. “Hoe heeft het in vredesnaam zo ver kunnen komen?”

De onrust onder leden en medewerkers van AB Oost is groot. Belangenorganisaties proberen duidelijkheid te krijgen over de gevolgen van de aangekondige reorganisatie waarbij bijna de helft van het aantal AB OOst-medewerkers zijn baan zal verliezen.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Noord hebben dagelijks te maken met vragen van boeren en tuinders.  Willy Wolfkamp van de NVV laat weten veel bezorgd reacties te ontvangen via mail en telefoon. “Ik laat me geen medewerkers afnemen, is een veel gehoord geluid”, zegt Wolfkamp.

Gerrit Tuten van LTO Noord afdeling Salland zegt ook dagelijks gebeld te worden door leden en medewerkers. “De telefoon staat nog net niet roodgloeiend, maar de onrust onder leden en medewerkers van AB Oost is erg groot. Er is veel onduidelijkheid over de manier waarop gereorganiseerd gaat worden en hoe het in vredesnaam zo ver heeft kunnen komen”, aldus Tuten.

De AB Ooost-directie heeft volgens Tuten aangegeven medewerkers te willen omscholen van de ene sector naar een andere. Het is een signaal dat het management niet beseft hoe specialistisch het werk is dat onze medewerkers doen, vindt Tuten. “Het zijn specialisten die op onze bedrijven werken. Die school je niet zomaar om. Het is een signaal dat de directie niet goed weet welke werk onze medewerkers uitvoeren.”

Jonge boeren die een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten via AB Oost zijn bezorgd over het voortbestaan hiervan. “We hebben veel jonge boeren onder onze achterban en krijgen veel vragen over ziektevervanging en de verzekering die ze daarvoor hebben afgesloten. Het is volkomen onduidelijk wat er met ons contributiegeld is gebeurd, waarom de raad van commissarissen niet eerder heeft ingegrepen en welke methode van reorganiseren gebruikt gaat worden.”

De LTO-afdeling heeft inmiddels een brief verstuurd naar de directie van AB Oost waarin zij haar bezorgheid uit en vraagt om duidelijkheid. De NVV verstuurde al eerder een soortgelijke brief waarop de directie niet wenste te reageren. De raad van commissaren, regioraadsleden en directie van AB Oost zijn onbereikbaar voor commentaar.

Inmiddels heeft een agrarisch uitzendbureau zich gemeld bij de NVV en zijn diensten aangeboden.

Laatste reacties

 • agratax2

  Ik ben buitenstaander, maar kan me voorstellen, dat 50 % agrarisch specialisten eerst afvloeien om daarna terug te mogen komen met een nul uren contract o.i.d. Laten we eerlijk zijn de leden garanderen geen volle werkweek voor de vaste krachten. Ze wensen / verwachten alleen direct een man / vrouw als handen te kort komen. Hier is heel moeilijk een beleid op te maken voor de directie. als ik me goed herinner is de bedrijfverzoging begonnen met boerenzoons (oproep krachten) die tijd over hadden en met leden die garant stonden voor voldoende uren om de vaste staf een vast contract te kunnen bieden. Hier hoeven we waarschijnlijk nu niet meer om te komen.

 • Jeroen123

  Er zitten niet alleen cvab medewerkers in de ziektehulp. Een groot deel zit ook in de bedrijvenmarkt, en verricht daar niet agrarische werkzaamheden, zoals in het groen, of weg en waterbouw.

  Feit is wel dat als iemand alleen voor het melken komt, die medewerker dan niet meer aan zijn uren komt, want het wordt steeds moeilijker om die mensen daarna nog een halve dag ergens in te plannen.

  Maar ze moeten wel fulltime betaald worden. Zie daar het dilemma. 37,5 u betalen, en bv 20 u werken. Dat gaat het niet worden meer in de toekomst

 • drientje

  Het blijft vreemd en onterecht dat directie en raad van commissaris nu wel
  bereid zijn met LTO en NVV te praten, maar niet rechtstreeks met haar eigen leden op een ledenbijeenkomst. Jeroen, jouw conclusie ie juist. Maar het is ook nog niet zolang geleden dat we als leden alleen maar de dure CVAB medewerkers konden inhuren voor gezond werk. Er is jarenlang de wens uitgesproken om ook voor gezondwerk uitzendkrachten te kunnen inzetten. Uiteindelijk is dit gehonoreerd, dit ging natuurlijk wel ten koste van de uren van CVABers. Dat hier nu ontslagen vallen is dan ook logisch. Volgens mij hebben degenen die bij Tuten en Wolfkamp bellen dan ook boter op hun hoofd.

 • G de Jong

  logisch werken bij planners en relatie managers zou ook al een hoop schelen. ik zat 2 dagen thuis en er staan vacature's op internet waar ik naar op zoek was. ik bel op en vraag of ik daar dan niet heen kan. dan is die plek al ingevuld door anderen die net van school afgekomen zijn. bbl leerlingen wat ik ook net een jaar ben. ze nemen nieuw personeel aan terwijl ze nog een hoop eigen personeel thuis hebben zitten. en dit gebeurt veel meer al van verschillende gehoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.