Home

Nieuws 3692 x bekeken 1 reactie

Handel landbouwbedrijven blijft moeizaam

Doetinchem - De handel in complete landbouwbedrijven blijft moeizaam. Het gaat dan vooral om bedrijven die onvoldoende omvang hebben en niet modern zijn. Dit laat makelaarsvereniging NVM weten. De prijzen van complete bedrijven staan al sinds 2010 onder druk.

Agrarische makelaars verwachten dat het aanbod van landbouwbedrijven toeneemt. Het gaat dan vooral om kleine en oude varkens- en pluimveebedrijven waarvan de eigenaren niet willen of kunnen voldoen aan de nieuwste milieu- en dierenwelzijneisen.

Komende dinsdag 24 juli komt de agrarische en landelijke vakgroep van de NVM met de halfjaarcijfers. Verwachting is dat de berichtgeving over de verkopen van complete bedrijven niet veel verschilt met die van het laatste halfjaarbericht in januari. Toen maakte NVM bekend dat makelaars niet eerder zoveel onverkochte landbouwbedrijven in de portefeuille hadden zitten. Op 31 december 2011 ging het om 222 landbouwbedrijven in de sectoren akkerbouw, melkvee en varkens. Een jaar daarvoor ging het om 177.

Begin dit jaar constateerde de NVM al een prijsdaling bij complete bedrijven. Opvallend was toen dat de gemiddelde waarde van een melkveebedrijf van bijna €2,3 miljoen in 2010 daalde naar net geen €1,7 miljoen in 2011. Akkerbouwbedrijven werden gemiddeld enkele tonnen goedkoper tot net iets onder de 2 miljoen euro. Een varkensbedrijf bracht in 2011 gemiddeld iets meer dan acht ton op. Vanwege het grote aanbod en de zeer geringe vraag kan het niet anders dan dat de prijzen van niet moderne en kleine landbouwbedrijven verder dalen.

Eén reactie

  • huisvader

    Getallen zeggen niets over de omvang prijs ha per plaats etc wat is gemiddeld ?
    Kan de NVM dat even toelichten ?

Of registreer je om te kunnen reageren.