Home

Nieuws 360 x bekeken

Graanprijzen herstellen na forse prijsdalingen

Parijs – Internationale graanprijzen hebben na enkele dagen van dalingen de weg omhoog gevonden. Weliswaar wordt regen verwacht in het Midwesten van de VS, de regen lijkt belangrijke graanproducerende regio’s van Iowa, Illinois en Nebraska grotendeels te vermijden. De prijs voor het novembercontract maaltarwe in Parijs steeg woensdag ruim 8 euro tot 260 euro per ton.

Het novembercontract voertarwe steeg in Londen 6,7 pond tot 187 Britse pond (239 euro) per ton. In de VS steeg het decembercontract mais een kleine 2 procent in waarde naar 7,95 dollar per bushel (260 euro per ton). Tarwe staat in Chicago een dollar hoger. De droogte blijft volgens analisten van Rabobank International de markt voorlopig domineren. Naast de droogte in de VS groeien zorgen over de stand van het gewas in bijvoorbeeld Roemenië, Hongarije en Rusland.

De Rabobank schrijft dat een “dramatische toename van de prijs voor granen en oliezaden” onherroepelijk druk zet op de resultaten in de intensieve veehouderij en vooral de pluimveehouderij wereldwijd. Deze bedrijven zullen in vrijwel zeker de hogere voerkosten niet of niet geheel kunnen doorberekenen aan afnemers, die wijzen op de economische crisis.

De prijzen kwamen onder druk door onzekerheid over een Grieks vertrek uit de Eurozone en steunaanvragen vanuit Spaanse regio’s. Laag werden de prijzen niet. De IGC-index van de International Grains Council staat op 323 punten, het laagste niveau sinds 13 juli en ruim boven de niveaus in de afgelopen jaren. Op 20 juli noteerde de index, samengesteld uit prijzen voor mais, tarwe en soja een recordniveau van 339 punten.

Omdat de Russische voorraadpositie niet duidelijk is, wordt gespeculeerd over een exportstop. De Russische regering zelf heeft herhaaldelijk aangegeven geen exportstop te overwegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.