Home

Nieuws 253 x bekeken

Goldman Sachs voorziet hogere prijzen dan Rabo

Washington – Goldman Sachs verwacht dat de prijs voor mais de komende drie maanden op de termijnmarkt Chicago zal stijgen tot 9 dollar per bushel (€291,40 per ton) en dat soja zelfs een record van 20 dollar per bushel (606 euro per ton) zal aantikken.

De prijsverwachtingen van de Amerikaanse zakenbank liggen daarmee nog hoger dan de recordprijzen die analisten van de Rabobank eerder voorspelden.

De 'upgrade' van Goldman Sachs volgt op een lichte prijsdaling die vooral wordt ingegeven door hernieuwde angst over de financiële stabiliteit in Spanje en een mogelijk vertrek van Griekenland uit de Eurozone. Op maandag daalde de koers voor het novembercontract sojabonen 4 procent tot $16,2 per bushel, terwijl het septembercontract tarwe 3,3 procent daalde tot $9,12 per bushel. Het decembercontract mais daalde 1,4 procent tot $7,85. In Parijs leverde het novembercontract 1,7 procent in.

Goldman Sachs spreekt van een hard fundament die prijzen ondersteunt, ook als de Eurozone de economie verslechtert. De wereldvoorraad mais is ronduit krap, de voorraad soja ligt op een kritiek punt terwijl ook de tarwevoorraad verre van ruim is. Als alsnog regen in het Midwesten valt, komt dit volgens Amerikaanse gewasdeskundigen van handelshuis US Commodities voor het overgrote deel van het maisareaal te laat. De hier aangerichte schade lijkt onomkeerbaar, maar nog op tijd om de opbrengst van soja enigszins te redden.

De prijsstijgingen voor graan en soja dit jaar betekenen voor kopende partijen een 30 miljard dollar hogere rekening, becijfert Advance Economic Solutions uit Nebraska. De hogere rekening wordt vooral gevoeld in landen die grote volumes importeren zoals Japan, Saoedi-Arabië of arme netto-importeurs van voedsel in Afrika. Nederlandse handelshuizen betrekken jaarlijks betrekkelijk weinig graan van buiten de EU, maar wel 9 miljoen ton soja, waarvan een derde in Nederland wordt geplet ten behoeve van de veevoerindustrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.