Home

Nieuws 452 x bekeken laatste update:26 jul 2012

Geen hoger maximum voor jonge boeren

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) is niet van plan het maximale investeringsbedrag waarover jonge boeren subsidie kunnen aanvragen te verhogen naar 100.000 euro. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van SGP-er Elbert Dijkgraaf.

Volgens Bleker is het niet wenselijk om de limiet, die nu op 80.000 euro ligt, op te krikken. Het nationale budget voor de jongeboerenregeling is namelijk beperkt; een hoger maximum zou ertoe leiden dat minder boeren er gebruik van kunnen maken.

De voorziening voor jonge boeren heeft als gevolg van de bezuinigingsopgave van het kabinet een flinke veer moeten laten. In 2011 was er nog 8 miljoen euro voor beschikbaar, terwijl Bleker voor dit jaar aanvankelijk niet meer dan 2,8 miljoen euro had begroot. Naar aanleiding van een amendement van VVD en CDA verhoogde hij dit later naar 5,3 miljoen.
Deze steunregeling is onderdeel van de tweede pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voor de nieuwe periode van het GLB, die in 2014 moet ingaan, ligt er een voorstel op tafel om ook in de eerste pijler een extraatje voor jonge boeren op te nemen. Het gaat dan om een betaling bovenop de inkomenstoeslagen. De 27 EU-landbouwministers zijn het nog oneens over de vraag of dit een verplichte of vrijwillige bijdrage moet zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.