Home

Nieuws 242 x bekeken

Crisis eurozone drukt markten

Madrid – Zorgen over een Grieks vertrek uit de eurozone en forse schulden bij Spaanse regio’s trekken de waarde van de euro, aandelenkoersen en de prijzen van agrarische grondstoffen en olie omlaag.

De waarde van de euro tegenover de dollar daalde maandag tot het laagste niveau sinds juni 2010. Tegenover de Japanse yen werd de laagste wisselkoers sinds 11 jaar genoteerd. Graanprijzen blijven hoog maar het novembercontract maaltarwe daalde maandagmiddag in Parijs toch meer dan 5 euro. Voertarwe in Londen verloor 3,5 euro. De prijs voor een vat Noordzeeolie daalde 4 dollar tot 103 dollar per vat.

Voor de export naar bestemmingen buiten de eurozone is een lage waarde van de euro voordelig, maar de achtergronden van de waardedaling bieden weinig hoop. De Spaanse en Italiaanse rentes op staatsleningen blijven stijgen. Waar de Italiaanse rente op 6,3 procent staat, betaalt Spanje een onhoudbare 7,4 procent. De Spaanse rente loopt op omdat zes regio’s, waaronder Catalonië, Valencia en Murcia, bij de centrale overheid voor steun aankloppen. De regio’s hebben mogelijk 26,4 miljard euro aan herfinancieringen nodig. Als Spanje niet gered kan worden, leiden banken in Noord-Europa miljarden euro's schade waardoor de kredietverlening in gevaar kan komen.

De Spaanse markt is van de Zuid-Europese markten na Italië de belangrijkste. In 2011 voerde Nederland voor bijna 1,4 miljard euro aan voeding en levende dieren uit naar Spanje, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. De grootste categorieën zijn groenten en fruit (284 miljoen euro), vlees (265 miljoen euro) en zuivelproducten en eieren (221 miljoen euro). Vanuit de Nederlandse agribusiness springt het belang dat Nutreco heeft in Spanje in het oog. Nutreco’s Spaanse dochterbedrijven in pluimvee, vlees en voer waren in 2008 goed voor 1,4 miljard euro omzet.

Zorgen over Griekenland nemen eveneens toe nu internationale crediteuren harde taal spreken in Athene. Griekenland kan of wil niet voldoen aan alle eerder uitonderhandelde voorwaarden. De Duitse vice-kanselier Philipp Rösler vroeg zich zondagavond op de Duitse televisiezender ARD hardop af of Griekenland gered kan worden en zei dat een Grieks vertrek uit de Eurzone allang geen doemscenario meer is. De Nederlandse agribusiness “deed” in 2011 volgens CBS gegevens een omzet van 746 miljoen euro in Griekenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.