Home

Nieuws 597 x bekeken 2 reacties

‘Euribor-zondaars wacht mogelijk megaboete’

Utrecht – Rabobank Groep en 11 andere banken die worden verdacht van fraude met geldmarktrente zoals de Euribor wacht mogelijk een strop van 22 miljard dollar (18 miljard euro). Dat staat volgens The Financial Times in een rapport van Morgan Stanley, vooral in de zakenwereld prestigieuze Amerikaanse bank. Rabobank Groep erkent bij monde van een woordvoerder mee te werken aan een fraude-onderzoek van Amerikaanse en Europese toezichthouders maar wil verder niets kwijt over de affaire.

Eerder trof de tweede grootste bank van het Verenigd Koninkrijk, Barclays, voor 456 miljoen dollar een schikking met Amerikaanse en Britse autoriteiten. Barclays heeft volgens autoriteiten geprobeerd de interbancaire rentes Euribor, Libor (Londen) en de minder bekende Tibor (Tokio) te manipuleren. Veel leningen zijn gekoppeld aan deze rente. De bank, wiens topman werd gedwongen op te stappen, stelde de rente die het betaalde aan andere banken voor kortlopende leningen in 2008 lager voor dan de werkelijkheid. Zo leek de bank in veiliger vaarwater dan het eigenlijk was.

Europees Commissaris voor Mededinging Joaquín Almunia noemde in een verklaring op vrijdag onderzoek naar de fraude “één van zijn topprioriteiten”, “behoorlijk schokkend” en een voorbeeld van “bijzonder onverantwoordelijk gedrag in het verleden.” Almunia pleitte voor een andere cultuur. Kartelonderzoek van de Europese Commissie kan soms jaren duren maar resulteert soms in boetes tot 10 procent van de omzet van een bedrijf. Of een kartel daadwerkelijk gevormd is of effect op de prijzen heeft gehad is voor de kartelwetgeving niet doorslaggevend: de intentie is voldoende voor veroordeling.

De Rabobank geldt als verreweg de grootste kredietverschaffer van de agrarische sector in Nederland en één van de grootste kredietverleners van de internationale agribusiness. Morgan Stanley zelf betaalde onlangs overigens een boete van bijna 7 miljoen dollar omdat een werknemer fictieve termijncontracten in de boeken had gezet.

Laatste reacties

  • Sjaak

    Misschien kan Wim Thus hier iets meer over zeggen; die had het laatst over 'brandend geld'.........;)

  • wzandbergen1

    Het is wel duidelijk, voor mij tenminste wel, waarom Wim Thus niet thuis geeft. Bij de Rabobank is er maar één ding waarom het gaat. Hoe krijgt de Rabo alle geldzaken (vandaar brandend geld) onder controle? Niet goedschik dan maar kwaadschiks.

Of registreer je om te kunnen reageren.