Home

Nieuws 374 x bekeken 1 reactie

Duitse regering neemt maatregelen tegen areaalverlies en megastallen

Berlijn - De Duitse regering neemt concrete stappen om het constante verlies aan landbouwgrond tegen te gaan. Tevens komen er beperkingen bij de bouw van grote stallen in de buitengebieden.

Een en ander wordt neergelegd in wetswijzigingsvoorstellen waarover het kabinet in Berlijn overeeenstemming heeft bereikt, zo deelt landbouwminister Ilse Aigner mee.
Het dagelijkse verlies van 77 hectare aan landbouwgrond wegens de aanleg van gebouwen, wegen en andere infrastructuur wil de regering stoppen door de plaatselijke overheden te verplichten eerst op zoek te gaan naar inbreidingsmogelijkheden in de bebouwde kommen. Als die er niet zijn moet duidelijk worden gemaakt waarom het noodzakelijk is grond buiten de bestaande bebouwingsconcentraties op te offeren.
De plaatselijke overheden krijgen volgens Aigner ook meer rechten bij de keuze van de locatie bij de bouw van grote stallen, dat wil zeggen stallen waarvoor een milieueffectrapportage is en waarvan de eigenaar onvoldoende areaal heeft voor de eigen voerbevoorrading. In de huidige situatie kunnen deze stallen nagenoeg overal worden gebouwd in de buitengebieden en dat heeft te vaak tot conflicten met de burgerij geleid, aldus de bewindsvrouw.

Eén reactie

  • agratax2

    Goed plan eerst oude kale industrie gebieden weer vol zetten en daarna nieuwe gronden aantrekken. Een goed plan moeten we in Nederland ook gaan doen. Voor stal grootte gekoppeld aan land voor voedervoorziening en / of mest afzet geldt dus uitkopen buren of samenwerking zoeken met dierarme bedrijven. Nieuwe vrijwillig verplichte LPG vorming ligt op de loer. Hoe lang zal het duren voor het westen een economische achtergebleven gebied is geworden?? Hopelijk komt het nooit zover, maar als het zover komt is dit te danken aan de milieu en dierwelzijn fanaten. Zij weigeren de dialoog aan te gaan als ze niet eerst 100 % zekerheid hebben over hun winst.

Of registreer je om te kunnen reageren.