Home

Nieuws 465 x bekeken

Doden door ongelukken op daken

Leiden – Jaarlijks vallen honderden gewonden in de agrarische sector door valpartijen van of door daken op stallen en schuren. Dat meldt Stigas.

Sinds 2007 vonden twaalf dodelijke ongevallen plaats. Zeven daarvan waren ondernemers, gezinsleden of werknemers uit de sector zelf en vijf waren ‘derden’ die in opdracht aan het werk waren. De ongelukken gebeuren vaak bij herstelwerk aan het dak.

Volgens Peter Tamsma van Stigas zijn de dodelijke ongevallen het topje van een ijsberg. Tegenover elk dodelijk ongeval staan naar schatting ook nog eens zo'n dertig ernstige ongevallen met blijvend letsel en duizend ongevallen zonder blijvend letsel.

Vaak wordt de draagkracht van het dak onderschat. Vooral lichtdoorlatende platen zijn gevaarlijk. Die hebben minder draagkracht dan de andere dakplaten. Vanuit de schuur of stal zijn die goed te zien, maar van bovenaf niet. Een andere factor is aantasting van het dak door gassen uit mest. “Daarnaast speelt waarschijnlijk ook het fenomeen 'even snel' een rol, waardoor men niet de preventieve maatregelen neemt die men anders wel neemt”, aldus Tamsma. “Of je nu vijf minuten op het dak bent of vijf uur, de hoogte blijft hetzelfde."

Of registreer je om te kunnen reageren.