Home

Nieuws 664 x bekeken 2 reacties

Codex stelt grenzen aan residuen ractopamine

Rome - De voedselveiligheidsorganisatie van de VN, Codex Alimentarius, stelt grenswaarden in voor residuen van de groeibevorderaar ractopamine in varkens- en rundvlees.

De nieuwe grenswaarden sluiten gevaar voor de volksgezondheid uit, melden leden van een groep onafhankelijke experts van wereldvoedselorganisatie FAO en wereldgezondheidsorganisatie WHO, die rapporteren aan de Codex Alimentarius-commissie. Een kilo spierweefsel van varkens of runderen mag maar 10 microgram ractopamine bevatten. De lever mag 40 microgram per kilo bevatten en de nieren 90 microgram per kilo.

Heleen Smith

Laatste reacties

 • politiek

  Onduidelijk is nu welke grenswaarden Nederland hanteeerd met residuen van de groeibevorderaar ractopamine. Mogelijk dus dat die iets ruimer liggen vanwege Risk Management?.

 • Lie

  The European Union remains strongly opposed to the adoption of maximum residue limits (MRLs) for the growth promoting substance, ractopamine, in pigs and cattle as there remain outstanding safety concerns.

  The European Union's risk assessment body, the European Food Safety Authority, has concluded that there is insufficient data upon which to make a proposal for MRLs for ractopamine and that thereby risks to human health cannot be ruled out.

  Given its outstanding safety concerns, the European Union's current legislation will remain in place.

  The European Union, together with other European countries, numbering close to 45 countries, was supported by an overwhelming number of some of the world's most populous nations, namely: China, the Russian Federation, India, Turkey, Iran, Egypt, Kenya, Zimbabwe and others.

  These countries indicated that they too will maintain their positions and not approve the use of this growth promoting substance.

Of registreer je om te kunnen reageren.