Home

Nieuws 1780 x bekeken 4 reacties

Bleker zou graag meer budget hebben voor NVWA

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw zou graag willen dat er meer geld beschikbaar komt voor de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Dat zegt hij bij het behandelen van het jaarverslag van het ministerie van landbouw in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer heeft kritiek geuit op de wijze waarop de financierig van de NVWA was geregeld. De uiteindelijke uitgaven waren 74 miljoen euro hoger dan de begroting. Bleker verweerde zich door te zeggen dat dit deels te maken heeft met de werkwijze bij het opstellen van de begrotingen. "Maar de Kamer heeft zeker een punt gemaakt", zegt Bleker. Hij zegt toe dat de begrotingen in de toekomst realistischer zullen worden gemaakt en indien nodig eerder worden bijgesteld in de voorjaarsnota of de ontwerpnota.

Bleker wil het budget voor de NVWA zodanig vaststellen dat er in redelijkheid vanuit kan worden gedaan dat voor dat geld de kerntaken ook kunnen worden uitgevoerd. "En het daadwerkelijke pakket van taken moet ook weer op dit budget worden afgesteld", vindt Bleker.

De staatssecretaris wil gelijk een winstwaarschuwing geven. "De taken van de NVWA, handhaving en toezicht op het gebied van voedselveiligheid, gezondheid en welzijn zijn heel belangrijk. In de loop der jaren zijn we hiermee door alle veranderingen wel aan de grens gekomen van wat haalbaar is", vindt Bleker. Hij zou graag meer budget hebben voor de uitvoering van deze belangrijke taken van de NVWA.

CDA-kamerlid Ger Koopmans erkent het belang van de taken van de NVWA. "Maar hierin moeten ook prioriteiten worden gemaakt." Koopmans vindt dat het meer in landsbelang is om de exportcontroles op orde te hebben dan om controles bij sportkantines of controles op mestuitrijden uit te voeren, terwijl daar geen directe aanleiding voor is.

Laatste reacties

 • politiek

  Inderdaad DIEP TRIEST dat er tientalllen miljoenen euro,s extra nodig zijn in het kader van handhaving en toezicht op het gebied van voedselveiligheid. Dat kan bespaart worden als de sectoren ZELF de verantwoording inzake voedselveiligheid nemen. (overigens vrij logisch lijkt mij ) DIEP TRIEST vind ik het ook als Ger Koopmans kennelijk toch economie en financieel belang boven voedselveiligheid steld. Gelukkig is hij wel van de CDA lijst verwijderd bij de komende verkiezingen. Die tientallen miljoenen Euro,s extra uitgave beschouw ik overigens als een verantwoorde uitgave , want de kosten van gezondheidszorg enz, zijn een veelvoud hiervan.

 • NVAF

  Grote kans dat Bleker op deze wijze vooruit loopt op de politieke besluitvorming waarbij de overbodige en ongewenste Productschappen verdwijnen en de kerntaken (voedselveiligheid, welzijn voor mens en dier en plantgezondheid) weer bij de overheid terecht komen (waar ze overigens ook thuishoren). Dit aan een sector overlaten (zoals Koopmans wil) is absolute schijnveiligheid en zeer onwenselijk. De overheid is er niet voor niets!
  Voor meer info www.agrarischmanifest.nl

 • clazing

  NVWA lanceert App met zonnebankadvies Is dit nou typisch een voorbeeld waar een deel van de 75 miljoen aan opgaat.

 • info48

  Jammer dat zo weinig mensen ervaring of zicht hebben op het (dis) functioneren van de nVWA gezien de reacties tot nu toe.
  daar ligt .n.l. het probleem,niet gekwalificeert en slecht opgeleid voor de taken, daardoor angst voor fouten, geen beslissingen durfen nemen, backup zoeken bij collega's diezelfde handicaps hebben, gefrustreerde organisatie die zichzelf bezighoudt, het bedrijfsleven frustreert en op kosten jaagt zonder dat het ook maar iets toevoegt aan de gestelde taken.
  30-40% van de medewerkers vervangen door 10% gekwalificeerde mensen.
  Grote besparing en misschien een aanvaardbaar taak-uitvoerings niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.