Home

Nieuws 804 x bekeken 5 reacties

Bleker ziet tweedeling in dierbeleving

Utrecht - Er zijn in Nederland grote verschillen in opvattingen over dierenwelzijn. In Europa zijn die verschillen nog veel groter. Iedereen die deelneemt aan het debat over dierenwelzijn, moet zich daarvan bewust zijn, vindt staatssecretaris Henk Bleker.

 

Bleker sprak woensdag bij de opening van een internationale conferentie over ethiek en dierenwelzijn, Minding Animals, in Utrecht.

De staatssecretaris schetst dat er een realiteit is van mensen die wonen en werken in Amsterdam of Den Haag, en van mensen die leven op het platteland, zoals hijzelf in Groningen.

Die tweedeling in opvattingen is in de Europese Unie nog veel groter dan binnen Nederland. In landen als Polen en Roemenië, maar ook in Italië en Spanje, hoeft hij niet aan te komen met een begrip als 'intrinsieke waarde van het dier', zoals dat in de wet in Nederland is verwoord.

Bleker ziet fundamentalistische trekjes in het denken over het dier, waarbij het dier bijna wordt gelijkgesteld met de mens. "Dat contrasteert met een traditie van drie-,  vierhonderd jaar in Europa. Ik heb grote twijfels bij de humanisering van dieren. Misschien dat mensen in Amsterdam of Den Haag daar nog in meegaan, maar in Polen en Roemenië wordt daar heel anders over gedacht."

De staatssecretaris legde aan de hand van een anekdote uit hoe hij ertegenaan kijkt. "Een paar jaar geleden ging een geliefd paard van me dood, binnen een halve dag. Ik was er helemaal kapot van. Mijn schoonvader kwam naar me toe. Hij zei maar een paar woorden: het is achter, niet in het voorhuis. Dat geeft precies het verschil aan. Je bent verdrietig, maar het is een dier. Niet je eigen gezin, niet je eigen familie."

Laatste reacties

 • poldes

  het kan niet genoeg gezegd worden.

 • politiek

  Niet in het voorhuis??!!. ( sterfgevallen dus) Kennelijk gaat de heer Bleker voorbij aan de slachtoffers van Q-koorts, MRSA, ESBL, Die liggen wel degelijk in het voorhuis( of in ziekenhuis) Het CDA/staatssecretaris behoort dat te weten.

 • Jonas Brabant

  Politiek, dit artikel gaat over dierbeleving, niet over infectieziekten.

 • politiek

  Beste Jonas Brabant. Vind u dat dan een excuus?. Overigens liggen er wel degelijk relaties met aantallen dieren ( welzijn, dierbeleving) en infectiedruk die weer bestreden moet worden met antibiotica. De heer Bleker kan er zijn paardje wel bijhalen, liever heb ik dat hij iets verder in de sector kijkt als in zijn eigen weitje.

 • agratax2

  Politiek uit je laatste opmerking moet ik opmaken dat jij een tegenstander bent van (te) veel dieren op een (te) beperkte ruimte. Jij moet je dan ook wel dood ergeren aan het te veel grote grazers in de Oostvaardersplassen waarbij voedsel tekort tot de dood leidde. Helaas moet ik melden dat de mensen die nu het hardst roepen, dat dieren meer ruimte moeten hebben de Oostvaardersplassen nog steeds overbevolkt willen zien. Hoe gespleten kan een stedeling zijn. Dier beleving en ziekte druk zijn twee losstaande feiten, die niets met elkaar te maken hebben. Het in mijn ogen veel te grote aantal mensen in de wereldsteden zie jij misschien als een normaal, voor mij is het mensonterend en uit oogpunt van volksgezondheid is het erger dan een Mega stal. Hier hoor ik geen beleidsmaker of ziekte onderzoeker over.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.