Home

Nieuws 535 x bekeken

Bleker: robuuste rol voor collectieven

Drachten - Staatssecretaris Henk Bleker ziet een 'robuuste' rol voor agrarische natuurverenigingen bij het agrarisch natuurbeheer.

Dat schrijft hij in een brief aan de noordelijke koepelorganisatie Boerennatuur. Hij vraagt om een voorstel van de koepel hoe de collectieven klaargestoomd kunnen worden voor hun nieuwe rol in het natuurbeheer. Het stelsel van agrarisch natuurbeheer gaat weer op de schop in verband met de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie.

In dat nieuwe beleid hebben provincies en rijk elk een rol, respectievelijk buiten en binnen de ecologische hoofdstructuur. De natuurverenigingen zijn bang dat boeren tussen wal en schip vallen. Bleker vindt dat dat niet mag gebeuren. Hij wil de taken van verschillende overheden 'ontvlechten' en stelt dat rond 1 oktober meer duidelijkheid is te geven over de samenhang tussen beheer buiten en binnen de ecologische hoofdstructuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.