Home

Nieuws 589 x bekeken

Bayer CropScience investeert in groente- en fruitveredeling

Monheim – Bayer CropScience neemt de Amerikaanse groente- en fruitveredelaar AgraQuest over. Bayer betaalt voor de transactie 425 miljoen dollar (340 miljoen euro) plus eventuele royalties. AgraQuest levert bestrijdingsmiddelen gebaseerd op natuurlijke micro-organismen.

 

De overname past volgens bestuursvoorzitter Sandra Peterson bij de strategie van Bayer CropScience een sterkere positie op te bouwen met groente- en fruitzaad, momenteel goed voor ruim 25 procent van de omzet. Bayer CropScience wil de omzet in de sector, waarbinnen vaak dikkere marges gemaakt worden dan met akkerbouwgewassen uitbreiden tot 3 miljard euro in 2020. Producten van AgraQuest worden verkocht in ruim 30 landen waaronder de VS, Canada, Mexico, Brazilië, Duitsland, Frankrijk en Italië.

Het in Californië gevestigde AgraQuest telt enkele bekende fungiciden, luisterend naar muzieknamen als Serenade, Sonata en Ballad, en levert de in de VS succesvolle insecticide Requiem. Peterson noemt Bayer CropScience “de eerste in de industrie die boeren en tuinders een echt uitgebreide reeks geïntegreerde oplossingen kan bieden, gebaseerd op zaden, gevonden gewaseigenschappen en een combinatie van chemische gewasbescherming en biologische middelen.” De belangrijkste concurrenten zijn Monsanto, Syngenta en BASF.

Het bedrijf wil met de aankoop van veredelingsbedrijven vasthouden aan een sterk innovatief karakter, waar een deel van de branche juist steeds meer generieke producten op de markt brengt. Het zogeheten “non-patent”-segment wachten totdat een patent vervalt en zetten dan met de nieuwste kennis een concurrerende productielijn op. Onder druk van deze spelers en hoge ontwikkelingskosten zijn ook partijen die actief werken aan nieuwe moleculen steeds meer gericht op generieke producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.