Home

Nieuws 609 x bekeken 2 reacties

Agco boekt hogere winst, blijft ondanks droogte optimistisch

Duluth – Machinebouwer Agco heeft het tweede kwartaal een winst geboekt van 204,9 miljoen dollar (167 miljoen euro), 53 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf uit de Amerikaanse staat Georgia, bekend van de merken Fendt, Massey Ferguson en Valtra, zag de omzet toenemen met 14 procent tot 2,7 miljard dollar (2,2 miljard euro).

Exclusief wisselkoersschommelingen steeg de omzet van Agco met 25 procent. Het bedrijf profiteerde in het tweede kwartaal van een forse groei in de Verenigde Staten, waar de omzet 86 procent groeide tot 733 miljoen dollar (597 miljoen euro). Amerikaanse boeren begonnen het seizoen zeer optimistisch en zaaiden bijvoorbeeld het grootste maisareaal sinds decennia in.

De grootste divisie, verantwoordelijk voor verkopen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten, zag de omzet met 0,5 procent toenemen tot 1,4 miljard dollar (1,1 miljard euro). In Europa staat Agco traditioneel sterk met het Duitse premiummerk Fendt en het Finse Valtra. In de VS concurreert Massey Ferguson met het grotere John Deere maar ook met de CNH Global-merken Case-IH en New Holland.

Volgens topman Martin Richenhagen zijn de vooruitzichten voor de machinebouw goed. De droogte en hitte in de VS leiden tot misschien 20 procent lagere opbrengsten van mais, maar de VS betreft volgens Richenhagen uiteindelijk “een fractie van de markt.” In Zuid-Amerika en Europa leiden hoge prijzen voor graan en soja mogelijk tot meer investeringen. Bovendien stoppen Amerikaanse boeren volgens hem niet drastisch met investeren wanneer een oogst tegenvalt: “het is de enige business die ze hebben.”

Over het eerste halfjaar van 2012 zijn trekkerverkopen in Noord-Amerika in volume 6 procent toegenomen. In Zuid-Amerika en West-Europa was echter een sprake van een daling van respectievelijk 7 en 2 procent. In West-Europa verkocht Agco wel 15 procent meer combines, waar verkopen van combines in Noord-Amerika en Zuid-Amerika met achtereenvolgend 23 en 12 procent afnamen. Agco rapporteert geen verkopen voor Azië omdat de omzet (in het tweede kwartaal 100 miljoen dollar) hier beperkt en sterk schommelend is.

Laatste reacties

  • deboerherwin

    een JD foto terwijl het artikel over Agco gaat...

  • chickenfarmer

    Toch duidelijk een FENDT.

Of registreer je om te kunnen reageren.